Male su šanse da će Hrvati ovu namirnicu ponovo imati na trpezi: Kilogram je četiri puta skuplji od mesa

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ih nije bilo jedno vreme, sada je ponuda velika i nema opravdanja za cenu

Foto: Shutterstock/Renvema

Hrvati će, čini se, još jednu namirnicu skloniti sa jelovnika. Cena vrganja neverovatno je skočila te kilogram košta čak 20 evra, jednako u Istri kao i na severu zemlje. Vrganj, koji za razliku od mnogih drugih pečuraka, nema baš nikakva lekovita svojstva, ali je veliki gastro užitak, aromatičan, i svakom jelu daje posebnu notu, postao je tako mnogima u komšijskoj zemlji još jedna žal za "starim vremenima".

- Za cenu od 20 evra za kilogram vrganja, nema opravdanja. To je isključivo i samo pohlepa. Ništa drugo. Vrganja prilično dugo zbog sušnog perioda nije bilo, nestašica je bila kratkog veka i sad ih opet ima pa me zanima hoće li spustiti cenu. Ova je svakako preterana. Sad ih, dakle, ima i njihova bi realna cena, po meni, trebala biti 15 evra. Nisam ekonomista ni stručnjak za ekonomiju i cene, ali siguran sam da bi cena od 15 evra bila primerena – kaže Marijan Sabolić, predsednik Gljivarskog društva "Smrčak" iz Čakovca.

Ovo mu je četvrta godina na čelu "Smrčka", društva koje se tako zove jer u Međimurju smrčak dobro raste. Inače, smrčak je cenjeniji i skuplji od vrganja, jer raste samo u proleće, dok se vrganj može pronaći cele godine. Takođe, ih je manje nego vrganja. Marijan Sabolić je brao vrganje pre dve nedelje i, kaže, na žalost je zakasnio na pravu berbu.

- Našao sam sigurno 250-ak vrganja, na lokacijama koje su tri nedelje ranije bile poplavljene, pa i kad se voda povukla niko nije primetio da su vrganji počeli da rastu i nije ih tražio niti brao. Jasno, za nedelju dana su dotrajali i bili već crvljivi i truli pa 90 odsto onih koje sam našao nisu bili za upotrebu, ali za svoje sam potrebe našao sasvim dovoljno zdravih. Deo sam ostavio za konzumaciju, deo osušio. Da sam došao samo desetak dana ranije, svih 250 bili bi upotrebljivi, bio bi to eldorado od vrganja – kaže.

Eldorado je, dodaje, i sad.

- Na severu ih još nema, ali u Gorskom kotaru i Istri ih ima koliko hoćeš. Znam to od svojih kolega iz drugih društava. Prošli vikend su u Paki održani Dani vrganja i tartufa i svi su vrganji bili odande. Prodavali su se, takođe, po 20 evra za kilogram i nije mi palo na pamet da ih kupim ih po toj, previsokoj ceni. Sutra idem sam u berbu prema Gorskom kotaru i verujem da ću bez problema ubrati nekoliko kilograma – kaže.

Vraća se na cenu.

- Kilogram mesa u proseku košta oko pet evra. Pečurke jesu vrlo cenjeni i često lekoviti prehrambeni artikl, ali ipak morate nahraniti porodicu, što danas nije lako.

Vrganja, kaže, osim u Gorskom kotaru, sad ima oko Karlovca, na Banovini, Petrovoj Gori, a čuo je da su krenuli oko Macelja i Trakošćana, dakle na sve strane ali i dalje stoji pitanje da će ovo oboriti cenu, piše Jutarnji Dnevnik.

(Telegraf Biznis)