Meštani u strahu nakon što je afrička kuga pronađena u oblasti najvećih proizvođača svinjskog mesa u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Virus je prisutan, ne možemo da ga pobedimo, ali možemo da ga držimo pod kontrolom", podsetio je dr veterinarske medicine Nikola Milutinović

Foto: D. K.

Nakon što je u subotu potvrđen slučaj afričke kuge svinja na jednom gazdinstvu u Badovincima i po hitnom postupku eutanazirano 125 grla, u ovom mačvanskom selu je zavladao veliki strah od širenja virusa.

Zabrinutost je velika jer su stočari iz ovog mesta i cele Mačve najveći proizvođači svinjskog mesa u Srbiji. Procenjuje se da na registrovanim gazdinstvima i oko stotinu malih i velikih farmi u Badovincima ima više od 100.000 svinja, a još najmanje toliko u ostalim selima u Mačvi.

- Ako bi se virus raširio, to bi bilo ravno katastrofi. Samo u našem selu oko 600 gazdinstava se bavi uzgojem krmača, prasadi i tovom svinja, od kojih oko stotinu na svojim farmama ima 500 i više, a najveći farmeri i par hiljada tovljenika - kažu u selu.

U gazdinstvu gde je izolovan virus afričke kuge svinja posle eutanazije svih grla je obavljena temeljna dezinfekcija, a u ostalim domaćinstvima i na farmama su pojačane biosigurnosne mere. U Badovincima i još sedam ugroženih okolnih sela je zabranjen promet stoke, a biće zatvorene i stočne pijace.

S obzirom da protiv ovog virusa ne postoji lek domaćini i fameri nikome ne dozvoljavaju ulazak u ekonomski prostor dvorišta i na farme.

- Virus je prisutan, ne možemo da ga pobedimo, ali možemo da ga držimo pod kontrolom. Imali smo prošle godine primer iz Prova, gde je jedan proizvođač je uspeo 70 dana da sačuva farmu sa 400 tovljenika tako što je samo on ulazio u objekat kada je u selu 90 posto svinja bilo zaraženo - podsetio je dr veterinarske medicine Nikola Milutinović.

Veterinari su savetovali stočare da postave dezinfekcione barijere i ulazak na farmu dozvole samo onome ko hrani stoku i radi oko nje. Ponovili su da odeća i obuću koja se koristi u stajama i na farmama treba samo tamo i da se koristi, a ne da se nosi kada se odlazi u njive, prodavnice ili u druga domaćinstva.

Takođe, pošto se i preko mehanizacije može uneti animalni otpad koji su ptice i predatori rasejali po njivama neophodno je poljoprivredne mašine pre ulaska u dvorište očistiti, sanitarno oprati i zatim dezinfikovati dvopostotnom masnom sodom.

Virus afričke kuge svinja je poslednji put u Mačvi izolovan sredinom januara kada je za tri sedmice registrovano pet žarišta u Banovo Polju i Bogatiću i zbog sprečavanja širenja zaraze obavljena eutanazija 452 grla - rasnih krmača, prasadi i tovljenika.

(Telegraf Biznis)