"Jedva smo sinoć obrali nekoliko gajbi": Banatski voćari na mukama, višanja neće biti ni za lek
Na zrenjaninskim pijacama pojavile su se prve ovogodišnje oblačinske višnje. Iako ne osvajaju izgledom, njihov ukus i kvalitеt za preradu više su nego dovoljni da privuku kupce. Ove višnje, poznate po intenzivnoj aromi i bogatom sadržaju soka, idealne su za pripremu džemova, kompota i sokova, što ih čini nezaobilaznim delom domaće zimnice.
Cena je, za današnje prilike, izuzetno pristupačna - samo 200 dinara po kilogramu, što je čak pet puta jeftinije od trešanja koje i dalje drže cenu od oko 1.000 dinara.
Kako kaže jedan voćar, ovogodišnja ponuda biće kratkog daha - ovo je najverovatnije sve što će se pojaviti na tržištu.
Zbog toga se kupcima savetuje da požure, jer ovako povoljan spoj kvaliteta i cene retko traje dugo.
- Jedva smo sinoć obrali nekoliko gajbi. Mi oblačinske višnje ne prskamo i ove godine nam je kombinacija kiša u maju i velike vlage i visokih temperatura početkom juna u voćnjak donela insekte. Nismo mogli da beremo od mušica i prekinuli smo posao. Više ih nećemo brati. Imamo oblačinsku višnju na parceli od jednog hektara. Ostavićemo ih na drvetu, neka se najedu čvorci - priča voćar za Dnevnik i dodaje da ni radne snage za branje više nema, niti će je biti.
Kupaca je bilo, ali ovog voća jednostavno nema.
- Dođite u voćnjak i sami ih berite zabadava- rekao je ovaj voćar mušterijama koje nisu mogle da veruju da će, kako sada stvari stoje, ove godine ostati i bez svežih domaćih višanja, ali i bez onih u teglama ili zamrzivaču.
(Telegraf Biznis)