"Energetske kompanije moraju da razmišljaju kao Tesla i Amazon, ako žele da idu napred"

Tesla se, na primer, upustila u biznis sa skladištenjem baterija, dok je Amazon bio uključen u velika ulaganja u energiju vetra i sunca

Foto: shutterstock.com

- Energetski sektor zahteva nove kompanije, sa mentalitetom Tesle ili Amazona, ako bi da napreduje u godinama koje su pred nama - kaže Marko Alvera, bivši izvršni direktor italijanske energetske firme Snam.

Alvera je trenutno izvršni direktor kompanije Tree Energy Solutions, koja želi da razvije projekte na bazi zelenog vodonika.

- Trebalo je Tesli da poremeti... sektor proizvodnje automobila, Amazonu da poremeti maloprodajno tržište, i mislim da će biti potrebne nove kompanije da poremete energetski sektor - kaže italijanski biznismen iz Njujorka za CNBC.

Naglašava važnost toga da kompanije usvoje pristup usredsređen na dinamiku.

- Mislim da su uvek agilne kompanije te koje zaista mogu da urade... neku vrstu dizajniranja od nule, i izgradnju cele smislene organizacije, oko brzine izvršenja, oko ozbiljnosti. Vreme koje je Amazonu potrebno da izgradi jedno od svojih skladišta — nema šanse da konvencionalna kompanija to može da uradi. Ovde se radi o (pre)uzimanju nekih mentaliteta Zapadne obale, malo Teslinog mentaliteta, znate, malo onog stava Mi to možemo, i možemo da uradimo brzo - istakao je ovaj uspešni CEO.

Kako CNBC dalje navodi, firma za električna vozila, Tesla, koja je u vlasništvu Ilona Maska, i tehnološko-maloprodajni gigant Amazon, dve su najprepoznatljivije kompanije na svetu.

Pored svojih osnovnih delatnosti, obe kompanije su odigrale značajne uloge i u energetskom sektoru u poslednjih nekoliko godina. Tesla se, na primer, upustila u biznis sa skladištenjem baterija, dok je Amazon bio uključen u velika ulaganja u energiju vetra i sunca.

Alvera iznosi svoje komentare baš u vreme kada se dešavaju velike promene u energetskoj industriji, pri čemu napredne ekonomije širom sveta žele da se udalje od fosilnih goriva na duži rok, dok se istovremeno bore sa nestabilnim tržišnim uslovima i neizvesnošću.

Podsećamo vas na to da je Nemačka donekle "pauzirala" svoje planove vezane za CO2, te da je Šolc naložio da tri preostala nuklearna reaktora u zemlji nastave da rade do sredine aprila.

Foto: Tanjug/AP

Evropska unija (EU), na primer, nastoji da poveća svoja postrojenja za obnovljivu energiju u narednih nekoliko godina dok sledi svoj cilj da postane klimatski neutralna do 2050. godine.

Evropska komisija (EK), kao izvršna vlast EU, vidi vodonik kao važno oruđe u ovoj promeni, a njena predsednica Ursula fon der Lajen je dala svoju podršku tom planu, tokom svog obraćanja o stanju u EU u septembru.

Međunarodna agencija za energiju opisuje vodonik kao "svestranog nosioca energije", koji ima širok spektar primena u raznim industrijama. Takođe, može se proizvesti na više načina. Jedna metoda uključuje elektrolizu, sa električnom strujom koja cepa vodu na kiseonik i vodonik.

Ako električna energija koja se koristi u ovom procesu dolazi iz obnovljivih izvora - preko vetra ili sunca, neki to nazivaju "zelenim" ili "obnovljivim" vodonikom.

Ipak, ogroman deo proizvodnje vodonika trenutno se zasniva na fosilnim gorivima, mada je EK rekla da želi da se u EU do 2030. godine instaliraju 40 gigavata elektrolizera vodonika iz obnovljivih izvora.

Tu nastupa i Tree Energy Solutions, kao kompanija koja želi da stakne uporište u rastućem sektoru zelenog vodonika. Početkom oktobra objavljeno je da će TES i australijska kompanija Fortescue Future Industries zajedno raditi na velikom projektu zelenog vodonika.

Prema saopštenju od 5. oktobra, FFI će uložiti 30 miliona evra u TES.

Video: Darko Mirković: Upravljajte sobom, ne vremenom. Rešite se svega što vam krade vreme

(Telegraf Biznis)