G7 pokreće "Globalni štit": Neke zemlje bi klimatske promene mogle koštati 580 milijardi dolara

Fokus je na Pakistanu, Gani, Fidžiju i Senegalu

Foto: Tanjug/AP

Na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija, COP27, pokrenut je plan Grupe 7 (G7) pod nazivom "Globalni štit", radi obezbeđenja sredstava za zemlje koje trpe klimatske katastrofe.

Ipak, neki učesnici dovode u pitanje efikasnost planirane šeme.

Plan, koji koordiniraju Nemačka kao predsedavajući G7 i grupa V20 klimatski ranjivih zemalja, ima za cilj brzo obezbeđivanje sredstava za realizaciju unapred ugovorenog osiguranja i za finansiranje zaštite od katastrofa kao što su poplave, suše i uragani, kada do njih dođe, prenosi Rojters.

"Globalni štit", uz sredstva Nemačke od 170 miliona evra i još 40 miliona evra od drugih donatora, uključujući Dansku i Irsku, u narednih nekoliko meseci treba da se razvije u podršku koja će biti podeljena zemljama kao što su Pakistan, Gana, Fidži i Senegal, za pomoć kada ih zadese klimatske katastrofe.

Neke zemlje i aktivisti su, međutim, oprezni jer strahuju da će ovaj plan podriti napore da se postigne suštinski dogovor o finansijskoj pomoći za tzv. "gubitak i šetu", odnosno za, kako kaže UN, nepopravljivu štetu nanetu globalnim zagrevanjem.

- Ovde se ne radi o vrsti taktike da se izbegnu formalni pregovori o aranžmanima za finansiranje gubitaka i štete. "Globalni štit" nije jedno i jedino rešenje za gubitke i štete. Zacelo ne. Potreban nam je širok spektar rešenja - naglasila je nemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce

Neka istraživanja pokazuju da bi do 2030. godine ugrožene zemlje mogle da se suoče sa gubicima i štetama povezanim s klimom u iznosu od 580 milijardi dolara godišnje.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)