Energetska kriza primorava fabrike da razmišljaju o zelenijim rešenjima: Nemci se okreću vodoniku?

Vodonik je mnogo čistiji izvor energije pod uslovom da se proizvodi iz obnovljive energije

Foto: Freepik

Od trenutka kada je u junu prvi put prekinut izvoz ruskog gasa u Nemačku, firma Kelheim Fibers počela je da traži alternativne opcije da za održavanje svojih motora.

Bavarska firma, čija se vlakna koriste za bilo šta, od kesica za čaj do higijenskih proizvoda za žene, počeće da koriste ulje za loženje umesto gasa od sredine januara.

Loša strana toga je povećanje emisija ugljenika, i na duže staze, firma razmišlja da pređe na upotrebu vodonika, koji je mnogo čistiji izvor energije pod uslovom da se proizvodi iz obnovljive energije.

- Želimo da budemo jedna od prvih velikih kompanija u Bavariji koje su prešle na vodonik - ispričao je Kreg Barker generalni direktor firme koja posluje već 87 godina.

- Troškovi energije čine preko 60-70% varijabilnih troškova kompanije, nadmašujući troškove njene glavne sirovine - dodaje za Rojters.

Sankcije prema Rusiji, primorale su Berlin da reaktivira ili produži životni vek svojih elektrana na ugalj, stavljajući ciljeve emisije staklene bašte u opasnost.

Ipak, ekonomista Klaus Vohlrabe smatra da bi kriza mogla da dovede do "zelenije proizvodnje".

- Oslanjanje na fosilna goriva na duže staze pokazalo se ka rizičan put. Tako da srednjoročno, bar, kompanije nemaju drugog izbora nego da preusmere svoju proizvodnju - dodaje.

Za sada, kompanija vlakana samo pregovara sa zainteresovanim stranama, a navodno je reč o očekivanoj godišnjoj potrošnji od 30.000 tona vodonika, počev od 2025. godine.

Ranije ovog meseca, nemačko ministarstvo za ekonomska pitanja odobrilo je izgradnju prve mreže vodonika u zemlji.

Takođe je najavilo akcioni plan za podršku malim i srednjim preduzećima dok prelaze na klimatski neutralnu proizvodnju, uključujući proširenje vodonične infrastrukture.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)