Grčka postala energetska kapija Evrope, novo čvorište počelo sa radom: Evo kakvu će korist imati Srbija

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksandrupolis TPG terminal se sastoji i od podmorskog i kopnenog gasovoda za prirodni gas

Foto: Gastrade

Kompanija Gastrejd (Gastrade) je danas objavila da je Aleksandrupolis TPG terminal počeo sa radom. Ovo je jedan od najvažnijih energetskih projekata na evropskom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.

Transformacija Aleksandrupolisa u novo energetsko čvorište cele centralne i jugoistočne Evrope počela je sa pokretanjem odeljenja Komercijalnih operacija Aleksandrupolis TPG terminala.

Ovaj značajan projekat je pre 15 godina osmislio Dimitris Kopeluzos, a on sada doprinosi energetskoj bezbednosti i diversifikaciji izvora i ruta snabdevanja energijom Jugoistočne i Centralne Evrope, unapređujući ulogu i značaj Grčke na savremenoj energetskoj mapi Evrope, čineći je energetskom kapijom za više od devet zemalja.

Implementacija Projekta je počela kada je Gastrade 27. januara 2022. godine doneo konačnu investicionu odluku (FID). Nakon toga, građevinski radovi na kopnu i moru u Aleksandrupolisu su brzo napredovali, dok je u februaru 2023. godine u Singapuru počela izgradnja Plutajuće jedinice za skladištenje i gasifikaciju TPG (FSRU). FSRU je isplovio iz brodogradilišta Seatrium 26. novembra 2023. godine, a u vode Tračkog mora je stigao 17. decembra 2023. godine, gde se privezao na svoje stalno mesto.

Uspešnim završetkom svih testova tokom puštanja u rad i izdavanjem upotrebne dozvole od strane Grčkog ministarstva energetike i životne sredine prošlog leta, Projekat je doveden u fazu operativne spremnosti, čime je zvanično omogućen početak komercijalnog rada.

Aleksandrupolis TPG terminal se sastoji, osim FSRU, od podmorskog i kopnenog gasovoda za prirodni gas koji povezuje FSRU sa Nacionalnim sistemom za prenos prirodnog gasa („NNGTS“) preko kojeg će se isporučivati prirodni gas u Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju i Ukrajinu na istoku, kao i Mađarsku i Slovačku na zapadu. FSRU, nazvan "ALEKSANDRUPOLIS" u čast grada i njegovih stanovnika, koji su od starta prihvatili ovaj ambiciozni projekat, ima najsavremeniju tehnologiju, sa maksimalnim kapacitetom regasifikacije od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

U isto vreme, početak komercijalnih operacija Projekta označava unapređenje inicijative za Vertikalni koridor, značajno osnažujući njegovu dinamiku, sa ciljem stvaranja čvorišta za trgovinu prirodnim gasom u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

- Svi, u Gastrade timu, smo veoma ponosni i oduševljeni što smo uspešno stigli do kraja ovog dugog putovanja i isporučili našoj zemlji i celom regionu ovaj važan projekat. Naša vizija je da tržištu ponudimo projekat koji će funkcionisati na način koji je prijateljski nastrojen prema zajednici Aleksandrupolisa, životnoj sredini i našim kupcima, nudeći stabilnu i pouzdanu opciju snabdevanja sa pristupom celom regionu. Želimo da postanemo infrastruktura sa oznakom "repera izvrsnosti" - rekao je generalni direktor Gastrade-a Kostis Sifnaios.

(Telegraf Biznis)