• 0

Egipat bi mogao postati čvorište za trgovinu svim oblicima energije: Udružuje snage s Grcima

Izvršni direktor grupacije Kopeluzos je izrazio zadovoljstvo povodom sastanka sa predsednikom Egipta, El-Sisijem

  • 0
Renewable Energy Foto: shutterstock

Egipatski predsednik Abdel Fata El-Sisi sastao se sa izvršnim direktorom i osnivačem grčke grupacije Kopeluzos, Dimitrisom Kopeluzosom, kako bi razmotrili realizaciju projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije u Egiptu, ali i njen prenos u Evropu preko Grčke, putem podmorskog kabla za energetsku interkonekciju.

Predsednik El-Sisi je istakao važnost unapređenja zajedničke saradnje sa grčkom kompanijom za proizvodnju i prenos čiste energije, jer ona neće služiti samo Egiptu i Grčkoj, već i Evropi i Africi, što će ujedno učvrstiti poziciju Egipta kao regionalnog čvorišta za trgovinu svim oblicima energije.

Sastanku su prisustvovali i egipatski premijer Mustafa Madbuli i egipatski ministar za električnu i energiju iz obnovljivih izvora, Muhamed Šaker, navodi se u saopštenju Predsedništva Egipta.

Izvršni direktor grupacije Kopeluzos je izrazio zadovoljstvo povodom sastanka sa El-Sisijem i rekao da "veoma ceni dostignuća Egipta tokom proteklih godina u infrastrukturi", posebno u sektoru električne energije i obnovljivih izvora energije.

Dimitris Kopeluzos je, takođe, izjavio da ga raduje implementacija novih projekata na polju obnovljive energije u Egiptu, koji obiluje solarnom i energijom vetra. Kako je navedeno, sve to predstavlja dodatak interkonekciji električne energije sa Grčkom, posebno u ovom trenutku kada se Evropa suočava sa izazovima u oblasti energetike.

Ministar Šaker, zadužen za pitanja električne energije, razmotrio je elemente saradnje sa grčkom stranom koja podrazumeva proizvodnju 9,5 GW električne energije iz energije vetra i sunca u Egiptu i njen prenos preko Grčke u Evropu, uspostavljanjem podmorskog kabla za elektroenergetsku interkonekciju.

Šaker je ocenio da bi korišćenje moderne infrastrukture u oblasti električne energije u Egiptu moglo da obezbedi održivost snabdevanja električnom energijom širom zemlje i otvori mogućnost uvođenja projekta regionalne energetske interkonekcije.

Video: Štednja energenata, čista energija su najaktuelnije teme u Nemačkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>