Za 5 godina oko Ajfelovog tornja biće prelepa šuma: Ispod simbola Pariza prostiraće se 40 hektara parka

Ajfelov toranj godišnje poseti više od 30 miliona ljudi

Novi park oko Ajfelovog tornja, čije otvaranje se planira za 2024. godinu, biće najveći javni zeleni prostor u gradu svetlosti. Pariz je nedavno objavio urbanistički projekat za novi veliki park, koji potpisuje britanska firma Gustafson Porter + Bowman, a koji bi trebalo da upotpuni lokaciju Ajfelovog tornja.

Ukupna površina parka iznosiće čak preko 40 hektara, a za njegovu realizaciju biće potrebno oko 72 miliona evra.

Planirano je da park bude otvoren do 2024. godine, odnosno do početka Olimpijskih igara koje će se te godine održavati u Parizu.

S obzirom na činjenicu da Ajfelov toranj poseti godišnje više od 30 miliona ljudi, neminovno je da sam objekat kao i njegovo neposredno okruženje nose teret svoje popularnosti, prenosi portal Gradnja.

Foto: pixabay.com

- Bila sam užasnuta stanjem lokacije i tim što prostor nije adekvatno opremljen da se prilagodi prilivu pešaka i posetilaca. Moramo u potpunosti da dobro razmotrimo ovaj prostor - istakla je za Le Parisien Kathryn Gustafson, jedan od osnivača i partnera u Gustafson Porter + Bowman.

Kako bi se eliminisala prenatrpanost lokacije, zagušenje vrtova i zelenih prostora generalno i naravno obezbedila adekvatna pristupačnost, arhitekte su osmislili plan prema kom će se susedstvo Ajfelovog tornja potpuno promeniti, a posetioci će imati prijatniji boravak prilikom posete ove znamenitosti.

MOST SE PRETVARA U PEŠAČKI

Dugačak "zeleni potez" će se pružati kilometrima između Trokadera i Marsovih polja. Prema planu, transformaciju će doživeti i most Jena koji povezuje desnu i levu obalu grada, i postaće isključivo pešački most. Širom nove lokacije biće organizovano mnoštvo vizuelno i namenski raznolikih zona.

- Pariz, grad klimatskih sporazuma, potvrdiće svoje mesto kao lidera u zaštiti životne sredine. U gradu koji ima veoma veliku gustinu naseljenosti, moramo imati velike otvorene prostore kako bismo u njemu mogli da dišemo - istakla je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

(Telegraf.rs/Gradnja.rs)