Vlada odbila hrvatske poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite naše penzionere

Cilj je u prvom redu da se aktivira domaća radna snaga, ističe Ministarstvo

Iz Ministarstva rada i penzionog fonda pozvali su hrvatske poslodavce da najpre iskoriste domaću radnu snagu, pa tek onda, kako navode, u slučaju potrebe, da razmotre, i njihov zahtev za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

- Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspešna turistička sezona kao i investicije u turizmu - odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i Hrvatskog udruženja turizma (HUT) da vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Hrvati otkrili sve o zapošljavanju radnika iz Srbije: Najmanja plata 1.000 evra, obezbeđeni smeštaj i hrana

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom trenutku je oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni.

U tamošnjem resornom ministarstvu napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anektirao sve u to vreme nezaposlene, od kojih je više od 20.000 iskazalo želju za radom u turizmu.

Osim toga, omogućen je rad penzionerima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 penzionera iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune penzije, navodi se u saopštenju.

Cilj je u prvom redu da se aktivira domaća radna snaga, ističe Ministarstvo i napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahteve za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

Foto: Pixabay.com

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2.100 dozvola.

- U postupku obrade je nešto više od 3.000 zahteva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutno nešto više od 900 zahteva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota - navodi Ministarstvo.

O svemu se naknadno oglasio i Andrej Plenković.

- Vlada je spremna da razmotri povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika - rekao je predsednik vlade Andrej Plenković.

- Kada nedvosmisleno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni da razmotrimo i proširimo kvote, koje su očigeldno u pojedinim delovima, posebno na obali, bilo da je reč o turizmu, ugostiteljstvu ili građevini zaista potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentovano - rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruženja gradova, Udruge opština i predsednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u saboru.

Podsetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65.000 radnih dozvola za strance, to jeste državljane trećih zemalja koje nisu članice EU. To je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj istoriji, rekao je Plenković.

(Telegraf Biznis/Index)