Ideja od "milion dolara": Kako su instant nudle postale najveći japanski izum 20. veka
Instant nudle su najbrže i najjednostavnije jelo ikada izmišljeno. Genije koje se nalazi iza njih je Japanac Momofuku Ando
Najveći izum Japanaca u 20. veku, kako oni sami kažu, jesu instant nudle. Ova hrana nastala je kao odgovor na nestašicu hrane u posleratnom Japanu i od tada postaju odlika ljudske ishrane širom sveta.
Instant nudle su najbrže i najjednostavnije jelo ikada izmišljeno. Genije koje se nalazi iza njih je Japanac Momofuku Ando.
U posleratnom Japanu nije bilo mnogo hrane, a do svežih nudli bilo je veoma teško doći. Tako da je on napravi nudle koristeći brašno, so i vodu, pa ij je ispržio. Kada se osuše mogu da traju mesecima.
Prvi paket pilećih rezanaca Momofuku je prodao 1958. godine za cenu od 35 jena. Danas bi to bilo 5 dolara.
Uprkos ceni, prodaja je rasla, a 1971. godine Momofuku je došao na još jednu ideju - nudle u čaši.
Ta čaša je ujedno i šerpa i činija iz koje se jede i to je bio trenuak u kom su nudle krenule na put oko sveta.
Na Zapadu su postale omiljena poslastica studentima, a na Istoku su postale neizostavne u brojnim novim jelima.
U današnje vreme, svake godine se proda 103 milijarde pakovanja instant nudli.
(Telegraf Biznis)