Zašto Er Srbija ne leti za Prištinu već je ugovor potpisan sa međunarodnom kompanijom?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič objasnio je da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Potpisivanjem Pisma o namerama sa kompanijom "Lufthanza", odnosno ogrankom te kompanije "Jurovings (Eurowings)" učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine.

I dok domaći i svetski zvaničnici pozdravljaju ovaj potez, pojedinci tvrde kako je ovim potezom neformalno priznata nezavisnost tzv. Kosova zbog činjenice da sporazum nije potpisan sa Er Srbijom.

Zašto "Lufthanza", odnosno "Jurovings" i zašto bilo koja međunarodna kompanija, a ne "Er Srbija"? 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič objasnio je da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je danas da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a-Foto: Predsedništvo Srbije

- Nije zgodno da leti Er Srbija iz mnogo razloga. Er Srbija bi morala sa njihovim vazduhoplovnim vlastima, direkcijama i aerodromom da potpisuje sporazume. Onda je bilo mnogo lakše da to radimo preko Lufthanze i tražili smo da KFOR bude posrednik - rekao je Vučić za RTS.

Sa njegovim rečima saglasni su i stručnjaci, koji ukazuju da Er Srbija ne bi mogla da obavlja ovaj let, jer bi to zahtevalo potpisivanje nekih dokumenata kojim bi onda zvanično priznali tzv. Kosovo kao nezavisno.

Glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala "Tango six" i vazduhoplovni analitičar Petar Vojinović objasnio nam je da je ovo i dalje pismo o namerama, pre svega vrlo dobro došao politički korak ka približavanju Beograda i Prištine u najpraktičnijem mogućem smislu.

Proceduralno, kaže, Srbija tek treba da sa Kforom, koji je nadležan za kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, napravi sporazume koji bi u tehničkom smislu realizovali ovu rutu.

Foto: Facebook/Petar Vojinović

Međutim, postoji jedan interesantan poslovni benefiti ukoliko bi Jurovings i Er Srbija dogovorili saradnju.

- Jurovings bi mogao da podesi svoju liniju Beograd-Priština linijama Er Srbije i tako bi se dobila bolja povezanost, veće frekfencije i veće gradove kao destinacije,  budući da imaju samo tri lovkost kompanije koje sada lete do Prištine. Mada Er Srbija sigurno nije bila uključena u ovu priču tek bi trebalo da pregovara sa Jurovingsom. Posle toliko godina pauze, ko god se bude aktivirao, profitiraće - zaključio je Vojinović i naglasio da sama direktna linija nije toliko isplativa, ali da u kontekstu povezivanja, tu možda ima budućnosti.

Privredna komora Srbije: Veliki korak ka većoj razmeni i slobodnom protoku ljudi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je u Briselu da je ovaj dogovor o uspostavljanju direktnog leta veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednika za koje je važno da međusobno komuniciraju i sklapaju poslove.

- Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region - rekao je on i podsetio da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje ovog leta.

Foto: Milena Đorđević

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da bi bilo dobro da postoje letovi između Beograda i Prištine i da se radi na stvaranju administrativnih i tehničkih uslova koji bi to omogućili.

- Kao što imamo autobuske linije između Beograda i Prištine, smatramo da takva linija može samo da donese dobro i spremni smo da radimo na tome da stvaramo administrativne i tehničke uslove za to - rekla je Mihajlović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Pozitivne reakcije svetskih zvaničnika

Američki predsednik Donald Tramp koji je uspostavljanje ove avio-linije nazvao pobedom.

- Svi su rekli da se to ne može učiniti. Ali, prvi put u veku biće direktnih letova između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda - tvitnuo je Tramp i zahvalio se savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O'Brajenu.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je tim povodom da nas je predsednik Donald Tramp "još jednom doveo do istorijske pobede".

(J.N.)