Najčešće pitanje prethodnih dana: Imam li pravo na minimalac ako nemam radnike?

Šta ako ste jedini zaposleni?

Foto: Pixabay

Dok čekamo da se Program ekonomskih mera za pomoć privredi pretoči u dokumenta, jedno od čestih, ako ne i najčešćih pitanja prethodnih dana bilo je da li neko, kao samostalni preduzetnik, koji nema drugih radnika, ima pravo na isplatu minimalca od države.

Kako su predstavnici Vlade i Kriznog štaba za ekonomiju objasnili, svako, bez izuzetka ima pravo na pravo na isplatu minimalne zarade. Pa i u slučaju, da ste jedini zaposleni. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Minimalna mesečna zarada trenutno iznosi nešto više od 30.000 dinara.

Prema trenutnim pravilima o razvrstavanju pravnih lica, odnosno važećem Zakonu o računovodstvu, veličina preduzeća određuje se na osnovu prosečnog broja zaposlenih, poslovnog prihoda i vrednosti ukupne aktive.

Naravno, mere neće moći da koriste oni koji su otpuštali, ili nisu obavljali svoje obaveze prema državi.

Inače, za isplatu tri minimalne zarade, država je spremila 97, 3 milijarde dinara.

U međuvremenu, privrednici i drugi građani koji imaju pitanja u vezi sa poslovanjem za vreme virusa korona mogu da ih šalju na mejl informacije@mfin.gov.rs. Neka od njih će Ministarstvo finansija, zajedno sa odgovorima, objavljivati i na društvenim mrežama.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)