Top 4 investicije: Gde da uložite 10.000 dolara u ovom trenutku

U ovom neizvesnom vremenu, oni koji imaju novca nemaju bas mnogo opcija

Foto: Shutterstock

Dok vlada korona virus, i sve ekonomije sveta traže način da se protiv njega bore, vreme je da izaberete svoje mesto na finansijskim tržištima. Ali kao i svaki investitor koji je prošao kroz nekoliko tržišnih ciklusa, strah i panika često mogu da vas unazade.

Analitičari Blumberga dali su predloge i načine ulaganja koje mogu biti isplativi. Pre nego što investirate, razmislite da li imate dovoljno novca u fondu za hitne slučajeve. I imajte na umu da sada važna investicija može biti u vaše fizičko zdravlje i zdravlje vaših najmilijih, savetuju oni. Ipak, ako imate 10.000 dolara, evo gde biste mogli da ih uložite, a da vam se vrati višestruko.

Zlato

Nije iznenađenje, zlato je ostvarilo najveći dobitak u prethodnom periodu. Pored klasičnih sigurnih utočišta, na listi se nalaze i dve valute, jen i američki dolar, kao i zlato.

Avijacija

Većina komercijalnih letova je prizemljena. Zemlje su uvele ograničenja putovanja. IATA, udruženje avioprevoznika, nedavno je prognoziralo pad broja putnika za 38% ove godine i pad prihoda od 44%. Svaka dodatna nedelja zabrane pogoršava ovaj bilans. Uprkos prilikama, ulagačima bi bilo dobro da gledaju unapred.

Vazduhoplovstvo ima strateški značaj, vidimo to po prevozu tereta u doba korone, a da ne spominjemo vojne potrebe. Većina vlada produžava finansijske veze za svoje vazduhoplovne industrije. Visoki fiksni troškovi, što je simbol ove industrije, znači vrlo široki opseg.

Avioni će uskoro ponovo poleteti. Ne postoje alternative. Potražnja za putnicima će se oporaviti, pojačana srednjom klasom. Kada budu neograničene, avio kompanije će ponovo ubrzati programe modernizacije flote, nabaviti nove avione sa ekonomičnim gorivom i postati sofisticiraniji u analizi podataka.

Vidite šta se dešava u Brazilu

Usred tržišnih previranja povezanih s virusom, Brazil je nešto slabiji od ostalih tržišta akcija. Uobičajeno je da Brazil pada oštrije od ostalih u rizičnom okruženju.

Čini se verovatno da je Brazil pretrpeo i turbulencije na tržištima izazvane brzim globalnim širenjem virusa i čestim povezivanjem zemlje s drugim ekonomijama koje su u velikoj meri energetski orijentisane. U stvarnosti, međutim, deo ekonomije Brazila koji je zavisan od energije mnogo je manji od ostalih, a druga energetski teška tržišta su poslednjih nedelja nadmašila Brazil.

Od više od 30 tržišta deonica, Brazil je imao drugi najgori učinak u martu (-29%) i treći najgori za kvartal (-36%).

Reforme koje je sprovela nova administracija, pokrenule su pozitivno raspoloženje investitora pre izbijanja virusa i pada cene nafte. Imajući u vidu kamate, valutu i nade za tamošnji oporavak, ovo može bit lep način da se iskoristi ova prilika.

Pogledajte visoki prinos

Poput crnog labuda na tržištima, virus Covid-19 stigao je bez puno upozorenja, utičući na naš lični i finansijski život. Uticaj na skoro svaku dostupnu klasu imovine bio je brz i brutalan.

Dok su gradovi, države i američka vlada izdavali stroge zdravstvene smernice, Federalne rezerve i Trampova administracija obavezale su se na masovne akcije za stabilno finansijsko tržište i ekonomiju.

Analitičari Blumberga su se na pitanje gde tačno staviti 10.000 dolara, našalili da to zaslužuje odgovor: "Pod dušekom!" Ali ako se postavi pitanje - kada se stvore uslovi za kupovinu, šta uraditi, kažu: Na visoke prinose korporativnih obveznica.

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)