Remek-dela kulinarskih majstora za poneti? Može, ali za 55 evra
Francuska je počela s ublažavanjem mera, ali je i dalje na snazi poštovanje distance, a to automatski znači manje gostiju u restoranima
Francuska je bila jedno od najvećih žarišta korona virusa u Evropi, zajedno s Italijom i Španijom. Restriktivne mere su na snazi nedeljama, a tek od skoro je počelo njihovo ublažavanje.
Ljudi su bili osuđeni na karantin, hranu su spremali kod kuće, a mogli su da izlaze napolje samo uz dobar razlog, ili do prodavnice jednom dnevno. Ukratko, u trenu je sve stalo.
Pariz, jedan od najposećenijih gradova na svetu, pretvorio se u Grad duhova. Puste ulice, zatvoreni restorani i barovi, a slavni kuvari, kao i mnogi drugi, nisu "odoleli" krizi.
Jedan od najpoznatijih ne samo francuskih, već i svetskih kuvara - Gi Savoj, ima čak tri Mišelinove zvezdice, i mada je nedavno ponovo otvorio vrata jednog od svoja četiri restorana u Parizu (Le Chiberta), i dalje sprema specijalitete "za poneti".
Iako je Vlada Francuske ublažila zabrane, ljudi su i dalje skeptični da odlaze u restorane, a dopada im se ideja da obrok vrhunskog kulinarskog majstora dobiju na kućnu adresu. Ipak, cena nije mala.
Na suženom meniju su tri pojednostavljena obroka, u odnosu na to kako se služe u lokalu, a koštaju 55 evra. "Le Chiberta" dnevno isporuči oko 35 obroka, i kako su naveli, "nastaviće sa dostavom i ubuduće, kako bi nadomestili manji broj gostiju uzrokovan poštovanjem socijalne distance".
(Telegraf Biznis)