"Ova godina je za zaborav": Hotelijeri i ugostitelji svedoče kako preživeti koronu i posledice
Neke od tema o kojima se diskutovalo jesu organizacija poslovanja i prilagođavanje novonastaloj situaciji, ekonomske posledice, zatim, kako u doba korone izgleda boravak u hotelima, restoranima i klubovima, mere zaštite, kao i pomoć države i lokalne samouprave
Pandemija korona virusa se najteže odrazila na turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i za mnoge delatnike u ovim oblastima ova godina će biti godina za zaborav, zaključak je regionalne onlajn konferencije koju je organizovala Color Media Communications, uz podršku AMS osiguranja.
Organizatorima u Beogradu su se pridružili sagovornici iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.
Predsednik Color Media Communications, Robert Čoban u uvodnom obraćanju je kazao da se na osnovu razgovora sa ljudima iz ovih sektora može reći da prognoze nisu sjajne, što su oni i potvrdili.
Tako je direktor hotela Kraun plaza u Beogradu Živorad Vasić ukazao da sadašnje prognoze pokazuju da se teško može očekivati da se u gradskom hotelijerstvu nivo poslovanja iz 2019. godine dostigne pre 2023. ili 2024. godine.
Vlasnik i izvršni direktor kompanije Alegra Montenegro Mihailo Vukić ne očekuje da će situacija sa turističkim krstarenjima do kraja ove godine biti bolja nego što je sada, a trenutno je takva da brodovi uglavnom stoje.
- Naša agencija je trebalo da u Kotoru primi 220 brodova sa 200.000 turista, a nismo primili nijedan - rekao je Vukić i dodao da je najgora neizvesnost u koju je upao posao kojim se bavi.
Kako je rekao, smatra da je ova godina izgubljena.
– Svi brodovi stoje. Naš najveći problem je neizvesnost. Ne vidim da se situacija može smiriti do kraja godine. Ova godina je za zaborav – zaključio je Vukić.
Direktor Karizma Hotela i rizorta za Istočnu Evropu Nemanja Kostić naveo je da su gubici u turizmu, avio-saobraćaju i ugostiteljstvu prevazišli i najpesimističnije prognoze.
Budući da je kompanija na čijem je čelu već imala iskustva sa ranijim epidemijama, shvatili su na samom početku da moraju biti dinamični, donositi brze i dobre odluke i period koji predstoji iskoristiti pametno.
- Razmenjivali smo iskustva sa partnerima, analizirali poslovanje, tehnološki unapređivali kompaniju. To smo radili, a to radimo i sada - rekao je Kostić.
Prema njegovim rečima, ključno je da se sačuva hotelski portfolio, koji kao destinacija ima naš region i da se sačuva dovoljan broj avionskih letova za naše područje.
Ocenjeno je da su mere pomoči naše države gradskim hotelima u vidu 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za sobu dobrodošle i da će one najviše doprineti održavanju likvidnosti.
Koliko su ove mere bile neophodne, najbolje svedoče podaci koje je izneo direktor Kraun plaze Živorad Vasić.
- Posle januara i februara koji su u Beogradu bili odlični, proletos smo spali na tri do pet procenata popunjenosti hotelskih kapaciteta. Situacija je sada nešto bolja i zauzeće se kreće između četiri i sedam odsto - naveo je Vasić.
Mapaciteti će tokom ove godine, prema procenama, biti popunjeni 15 do 17 odsto, što je neuporedivo s prošlom godinom, kada je to bilo 75 odsto.
Vasić očekuje i da će sledećih nekoliko godina biti teške i navodi da je u sadašnjim okolnostima najvažnije da se sačuvaju radna mesta i imidž hotela.
Mnogo bolje od gradskih hotela prošli su oni u banjama, pa je tako Ivona Borojević, menadžerka hotela Fontana iz Vrnjačke banje, navela da je trenutna popunjenost smeštajnih kapaciteta u banji oko 90 odsto, a u hotelu Fontana 96 odsto.
- Trenutna popunjenost je bolja nego prošle godine i što je veoma važno mere zaštite se poštuju. Mnogi događaji iz aprila i maja su pomereni za jesen, tako da očekujemo dobar nastavak godine. Naravno, uz uslov da se ne dogodi novi talas epidemije - rekla je ona.
Proleće i leto bili su teški i za ugostitelje, pa su snalazili na razne načine, između ostalog i preorijentacijom na dostavu hrane, iako neki od njih to ranije nisu radili.
Tako je posle ukidanja vanrednog stanja radio i restoran "Mala Avala", ali Igor Belošević iz tog restorana kaže da su posle prvih velikih problema u martu i aprilu u julu usledili novi.
- Tada je i kod nas, kao i kod većine posao opao za 70 do 80 odsto. Sada se stanje popravilo, ali ako na jesen eventualno dođe do novog zatvaranja zbog epidemije, 90 odsto restorana to neće izdržati - ukazao je Belošević.
Marko Ivanović iz restorana "Gaudijum" u Novom Sadu ocenio je da je olakšavajuća okolnost što se epidemija dešava tokom leta, pa gosti mogu da sede u baštama restorana.
Restoran u kome on radi, kaže, nije otpuštao radnike, samo je skratio radno vreme.
Hotelska industrija se gleda za deceniju
U razgovoru „1 na 1“ sa Robertom Čobanom, Ljubiša Krstajić, osnivač Karisma Hotels & Resorts, hotelske grupacije istakao je da se hotelska industrija ne gleda godinu za godinu. Ona se gleda u 10 godina. I ukoliko nam je jedna godina lošija, a ostalih devet godina normalne, to nije veliki problem.
(Telegraf Biznis)