Pad srpskog BDP u trećem kvartalu samo 1,3 odsto, najbolji u Evropi

"Svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020", rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Sa druge strane, imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto, dodao je Vučić.

Predsednik napominje da se mnoge zemlje u Evropi hvale rastom u odnosu na drugi kvartal, ali da je tako zato što su imale veliki rast zato što im je drugi kvartal bio veoma loš.

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, dodao je Vučić i istakao da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

"Možemo da budemo optimisti"

Podsteio je i da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

- Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština - rekao je Vučić.

On je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je "porasla"za 4,5 procenata.

- Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti - rekao je Vučić.

On je ukazao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

Video: Počela posebna sednica vlade o KiM i BDP, prisustvuje predsednik Srbije

(Telegraf Biznis)