Neverovatne cake da prevare sistem: Zamrače splav i partijaju, menjaju šifru u APR da rade posle 17h
Prema našim saznanjima ovaj vikend nisu bili spremni da ispuste pojedini vlasnici popularnih beogradskih splavova, našli su novi način da zaobiđu mere
Krizni štab najavio je da će postojeće mere verovatno biti produžene, a one obuhvataju zatvaranje objekata tokom vikenda i skraćeno radno vreme radnim danima. Mera ograničenja direktno utiče na poslovanje pre svega malih privrednika, pa pored izuzetaka pojedine industrije jednostavno ne mogu da funkcionišu. I dok jedni savesno poštuju mere i čuvaju zdravlje sebe i svih nas, deo preduzetnika pronašao je način da izvrda sistem.
Sve mere uvedene su sa ciljem svođenja kontakata na minimum, i to u svetlu većeg broja zaraženih i broja umrlih na dnevnom nivou. Na spisku onih koji u 17 sati stavljaju ključ u bravu su ugostiteljski objekti poput splavova, poznatih restorana koji su ranije bili krcati, frizerski i kozmetički saloni.
Ipak, mnogi od njih se trude da ove dane provedu - radno.
"Nemam ja splav, ovo je teretana"
Prema našim saznanjima ovaj vikend ipak nisu bili spremni da ispuste pojedini vlasnici popularnih beogradskih splavova pa su svoje objekte na reci "prilagodili" novonastaloj situaciji.
Naime, naizgled zatvoren splav krio je unutra grupu ljudi koja se "slučajno" okupila posle sportskog treninga. To je zapravo izgovor kojim se služe oni koji su registrovani i kao sportski objekti, odnosno teretane.
Dodatno se obezbede folijom koja blokira svetlo iznutra i zvučnom izolacijom.
Dalje, neki vlasnici kafića svoje objekte pretvorili su u žurke na poziv, pa je prethodnih dana zabeležen određen broj pojedinaca i nesavesnih vlasnika ugostiteljskih objekata koji se nisu pridržavali mera i novog radnog vremena.
- Zatvore kafić, zaključaju vrata, unutra skupe nekoliko ljudi i kažu da su okupili najbliže prijatelje, da nema niko sa strane. Mislite da to ne znamo? To ne može tako - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
"Moj restoran je na adresi gde je i hotel, znači mogu da radim"
Poznati prestonički restoran napravio je pravi mali rat na drušvenim mrežama kada je saopštio da jedan od ukupno dva restorana u lancu neće raditi, dok će drugi uredno primati goste, jer je "u okviru hotela, a posluženje gostiju je dozvoljeno u hotelima". Nema potrebe da ističemo koliko je ovo opasna kampanja, naročito što su se "dugogodišnji gosti" pozivali da ne nose maske.
- Najbolje bi bilo da izbacim gosta koji mi godinama dolazi, a da poslužim nekog ko je prvi put prošao samo zato što spava u hotelu - parafrazirano zvuči jedan od komentara koji je vlasnik ostavljavao u nizu postova na Instagramu. Posle duge prepiske sa građanima koji su bili podeljeni oko njegovog stava, svi postovi na tu temu su izbrisani.
Oni nisu jedini koji razmišljaju da prevare sistem.
Frizeri i kozmetičari preselili su se u "kućne salone", a neki su oslobodili sobu u svom stanu kako bi mogli da rade. Oni su i javno pozivali kolege na isto.
"Pivo kroz šalter i igračke koje su postale od životne važnosti"
Vlasnik jedne male komšijske picerije koja inače nema dostavu, ali mu ljudi redovno dolaze po picu „za poneti“, rešio je da iskoristi to što kuhinja može da radi 24 sata i da pice dostavlja komšiluku na ulični broj pored njegovog restorana. Drugi je prepisao recept pa služi kafu nekoliko metara dalje od ulaza, a ima i onih koji su pitali mogu li da služe piće kao u sistemu drajv in.
Ideja da posao ne stane nisu presušile. Poznati lanci drogerija i prodavnica igračaka produžili su svoja radna vremena jer su promenili šifru delatnosti u APR-u. Poučena očigledno negativnim reakcijama građana, prodavnica igračaka se brzo povukla, i ipak odlučila da prodaju sprovede online.
Jasno je da je situacija izazovna za sve, i gotovo da nema industrije koja nije pogođena, isto tako, solidarnost nam je i te kako potrebna u ovim trenucima. Ukoliko je već većina malih preduzetnika spremna da ispoštuje mere, pitanje je da li je u redu da manjina dodatno zaradi na uštrb njih.
Krše mere i širom Srbije, tako, smeštajni kapaciteti na planinama su gotovo popunjeni iako je apel, koji će verovatni biti zvanična mera, da popunjenost kapaciteta bude smanjena.
Ipak, kada govorimo o većinskom broju građana koji će zauzeti hotele i apartmane, situacija je sledeća: hotelski kapaciteti ne smeju da budu popunjeni skroz, već ta popunjenost mora biti 30 do 35 odsto. Ova naredba dolazi iz Vlade Srbije i svaki objekat će se strogo kontrolisati.
A šta biste možda mogli?
Jedini način da se otvori tzv šalter za prodaju hrane ili pića kako bi se prodavali proizvodi za koje vlasnik ne može da obezbedi dostavu jeste promena šifre delatnosti u APR.
- Niko ko je registrovan kao restoran ili kafić ne može da ima šaltere. Dakle, kafići i restorani ne mogu da imaju šaltere, ali svu mogu da se registruju na dostave, što je većina i uradila. Na kraju, tu je APR i opcija da se registriju na taj način. Moramo da napravimo razliku. Restorani, odnosno njihove kuhinje mogu da rade 24/h i na poziv kurirskih službi da dostave hranu, ali ne mogu da otvore svoj šalter, jer je to onda promena njihove deltanosti, onda oni nisu više delatnost za šta su se opredelili - rekao je za Telegraf Biznis Darko Glavaš.
Mogućnost za rad imaju i oni kojima je obezbeđen ulaz sa javne površine, čak i ako su u okviru zatvorenog tržnog centra. Porebno je obezbediti i koridore izlaz/ulaz.
Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.
Bilo da putujete ovih dana ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.
(V.B.)