Šefu velike svetske kompanije preti 9 godina zatvora zbog korupcije, čeka se odluka suda

"Samsung" je odbacio optužbe protiv Lija navodeći da su "van zdrave pameti"

Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je devetogodišnju kaznu za prvog čoveka Samsunga Li Džae-Jonga, zbog navodnog mita, iako se Li izvinio i obećao da više nikada neće biti umešan u slične optužbe.

Ovaj slučaj je 2016. godine izazvao pravu buru u istočnoazijskoj zemlji, nakon čega su krenuli višemesečni javni protesti, a predsednica Park Geun-Hje morala je da ode sa funkcije.

Ukoliko ga sud osudi, Li bi mogao da se vrati u zatvor na osnovu optužbi da je podmitio bivšu predsednicu i da joj je dao podršku, kako bi zauzvrat dobio pomoć vlade da učvrsti kontrolu nad Samsungom.

Ponovljeno suđenje dolazi u vreme dok se Li suočava sa ogromnim pritiskom da upravlja Samsungovom tranzicijom, nakon što je njegov otac i predsednik kompanije, Li Kun-Hi, preminuo u oktobru.

Li je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je ceo konglomerat i "Samsung elektroniks", čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cele Južne Koreje.

"Samsung" je odbacio optužbe portiv Lija navodeći da je to "van zdrave pameti".

Li Džae Jong, Foto: Tanjug/AP

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme. Postaviće se pitanje opravdanosti odluke da Li bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci.

Li je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine, zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendovao kaznu, ali još je nejasno da li će Li morati da ponovo ide u zatvor. Vrhovni sud Seula će doneti presudu 18. januara, pišu južnokorejski mediji.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)