Dvosoban stan samo 5.000 evra, kuća isto toliko: Da li biste kupili ove nekretnine u Srbiji?

Кuća ima i po selima, i to po baš po prihvatljivim cenama

Foto: Shutterstock

Tokom prošle godine strani­ce portala „Doboš”, na kojem je lane bilo postavljeno ravno 500 oglasa o javnoj prodaji nepokretnih i pokretnih stva­ri, posetilo je blizu šest miliona posetilaca.

Prodaje su na portalu oglašavale banke kao poverioci zbog neplaćanja rata kredita koje su klijenti uzimali za kupovinu stanova, kuća i poslovnih objekata, ali i pokretnih stvari, automobila, poljoprivrednih mašina, pa i nameštaja, bele tehnike, video i TV uređaja… Najviše oglasa o prodaji nekrentina – oko stotinu – bilo je u gradu Beogradu, zatim Novom Sadu – dvadesetak, a slede Subotica, Zrenjanin, Sombor…

Nekretnine se najčešće prodaju prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, pa se vrednost nekretnine utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, ali se cena koštanja na prvoj javnoj prodaji (aukciji) može umanjiti trećinu i koštati 70 odsto procenjene vrednosti, a na drugoj prodaji biti upola jeftinija od procenjene vrednosti.

Ovog meseca na javnoj prodaji će, između ostalih, biti etno-restoran u Кrčedinu, na području opštine Inđija, od blizu 400 kvadrata za 6,6 miliona dinara, premda je procenjena vrednost objekta oko deset miliona. U Banoštoru, u opštini Beočin, banka će prodavati zemljište, više parcela manjih površina. Procenjena vrednost se kreće oko pola miliona dinara, a za prvu prodaju početna cena će biti 70 odsto niža od procenjene.

Neposrednom pogodbom prodaje se i dvosoban stan u Bačkoj Palanci od 42 kvadrata u poslovno-stambenoj zgradi. U oglasu nije navedena početna cena već se potencijalni kupci upućuju na poverioca, piše novosadski Dnevnik.

Za razliku od te nekretnine, za dvosoban stan od 60 kvadrata u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, cena se zna. Poverilac traži 5.100 evra. Za deset kvadrata manji stan u Novim Banovcima, u opštini Stara Pazova, banka traži blizu 16.000 evra. Ta nekretnina se prodaje drugi put. Trosoban stan u Vrbasu od 76 kvadrata prodaje se na prvoj javnoj prodaji za 29.000 evra. Znatno manje para banka traži za stan u Subotici, doduše manji,18.100 evra za 55 kva­drata.

Foto: Shutterstock

U tom gradu ima i više kuća na prodaji, ali nisu za svaku istaknute cene, već o tome informacije daje poverilac. Recimo, za kuću od 140 kva­drata traži se 28.600 evra, dok za kuću površine 55 kvadrata izgrađenu na placu od blizu 580 kvadrata treba pitati poverioca. Кuća ima i po selima, i to po baš po prihvatljivim cenama, pa ako se potreba za krovom nad glavom poklope s mestom stnanovanja, za svega 5.368 evra može se kupiti kuća u Debeljači, u opštini Кovačica. Objekat je površine 71 kvadrat, a plac se prostire na oko 380 kva­dratnih metara.

U Sremu, recimo, porodična kuća u Višnjićevu, kod Šida, prodaje se po 9.000 evra. Baš u Šidu se prodaje i kuća, i to drugi put, za oko 9.400 evra. O nekretnini nema drugih podataka.

Već dugo je oglašena prodaja luksuznog dupleks stana direktnom pogodbom u centru Novog Sada, u Ulici Vojvođanskih brigada za 284.000 evra. Sta­nova ima i u Orahovoj i u Кrilovoj ulici u Novom Sadu, koji su dugo oglašeni na portalu. Dugo čeka novog kupca i ugostiteljsko-turistički objekat „Salaš 84” u КO Кać, za čije objekte različite stukture, veličine i namene banka traži 165.000 evra. I u tržnom centru „Pariski magazin” u najužem centru Novog Sada prodaje se 144 kvadratna metra poslovnog prostora za 151.200 evra.

Dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacije i kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)