Plaćaju radnicima da se vakcinišu, da li biste pristali na ovaj metod? Novi trend među kompanijama

"Dollar General" će platiti svojim radnicima, kakvo je raspoloženje u vašoj kompaniji?

Foto: Unsplash

Kompanija Dolar Dženeral želi da svi njeni zaposleni dobiju vakcinu protiv korone, pa im nudi da im to i plati.

Lanac je saopštio naime, da će svojim radnicima dati jednokratnu uplatu ekvivalentnu četvorosatnoj plati nakon primanja završene vakcinacije.

- Ne želimo da naši zaposleni moraju da biraju između primanja vakcine ili dolaska na posao - rekao je Dollar General (DG) u saopštenju za štampu, napominjući da se radnici suočavaju s preprekama da se vakcinišu, poput vremena putovanja, kilometraže ili potrebe za brigom o deci.

Kompanija, koja je od 30. oktobra imala 157.000 zaposlenih, nazvala je dobijanje vakcine "ličnom odlukom" i rekla da joj neće biti potrebna.

Dollar General inače, smatra se bitnim prodavcem na malo i bio je otvoren tokom čitave pandemije. Većina država još uvek vakciniše zdravstvene radnike i stanovnike i osoblje u ustanovama za negu, kao što su starački domovi.

Radnici, poput radnika u maloprodaji i prehrambenim prodavnicama, trebalo bi da se vakcinišu u kasnijim fazama uvođenja, ali njihova mogućnost da prime vakcinu razlikuje se u zavisnosti od države.

"Dollar General" nije jedini poslodavac koji nudi novčane podsticaje radnicima da dobiju vakcinu Covid-19. Houston Methodist, teksaški bolnički sistem sa više od 26.000 zaposlenih, takođe će ponuditi bonus od 500 dolara radnicima ako se vakcinišu.

Video: Kako funkcioniše novi sistem e-vakcina?

(Telegraf Biznis)