"Dubrovnik je preskup!": U poređenju sa čim, pitaju ovi turisti? Kafa ne mora da košta 5 evra

Kada opisuju Dubrovnik, stranci kažu da se ne može porediti sa ostatkom zemlje, pa isto tako, kažu da nije logično porediti cene. On više parira Veneciji, Parizu, Barseloni...

Foto: Pixabay

U južnoj Dalmaciji (Hrvatska) nalazi se grad, mnogi kažu, jedan od najlepših na svetu. Svake godine ga poseti ogroman broj turista, mada je Dubrovnik 2020. osetio šta znači biti "nepopularan".

S tom karmom se nose mnogi njegovi rivali na moru, jer ovaj magičan grad nema konkurenciju, ali ga je pandemija omela u nastojanju da i leta 2020. vrvi od stranaca i lokalaca.

Ipak, Dubrovnik verovatno čekaju neki bolji dani. Štaviše, sredinom ove godine očekuje se dolazak 354 kruzera, s više od 600.000 putnika.

Ali, sada se bavimo onom čuvenom temom zašto je grad, koji nosi naziv po hrastovoj šumi, tako skup? I što je najvažnije, u poređenju sa čim? To je pitanje na koje često zaboravljamo.

Hrvati "ne daju" svoj biser, zašto bi ga potcenjivali u odnosu na Pariz, Barselonu, ili neki treći grad? Jadransko more koje zapljuskuje hrvatske obale mami turiste iz celog sveta, iako i Italija nudi lepe plaže, kao i Španija, Grčka, Kipar.

Kada opisuju Dubrovnik, stranci kažu da se ne može porediti sa ostatkom zemlje (iako ima prelepih mesta), pa isto tako, kažu da nije logično porediti cene.

I pre nego nastavimo, treba pomenuti da su na ovo balkansko tlo kročile razne mega zvezde, bilo zarad odmora, ili proslava. Dakle, nisu posećivali Dubrovnik poslovno. Tu su se milionerka Fabiola Berakasa i bankar Džejson Bekmen venčali pre nekoliko godina, u palati Sponza.

Foto: Pixabay

Da li je Dubrovnik brend?

Ako vam kažemo da lokalci leti doslovno sele stvari na tavan kuće, kako bi izdavali svoj dom strancima, onda vam je jasno koliko je ovaj grad popularan. U jeku sezone, u regularnim uslovima, apartman košta oko 100 evra, a o hotelskim cenama da i ne govorimo.

Iskustva nekih turističkih radnica govore da su ljudi izdavali čak i garaže, a zašto? Zato što je bilo turista koji bi pristali na to, samo da budu u Dubrovniku. Dakle, garaža u ovom gradu vs. penthaus u Parizu, usred leta - šta mislite, koja opcija odnosi pobedu?

Bogataši sa severa Evrope, Amerikanci, Azijati - željni su mora, tople klime, ukusne hrane. Od toliko hrvatskih primorskih gradova biraju baš Dubrovnik i spremni su da plate. Pomodarstvo, ili je on zaista neodoljiv?

Priča jednog američkog para kreće iz Kalifornije. Stižu do Splita, i nailaze na cene niže u odnosu na one u SAD. Tipičan kalifornijski kafić, kažu, belu kafu naplati 3 do 4 dolara, dok je ista takva u Splitu koštala 1,6 dolara.

Ali, usledio je šok kada su posetili Dubrovnik, udaljen oko 165 km od Splita. Kafa koju su plaćali 12 kuna, sada košta od 28 do 32 kune; neka prosek bude 30 kuna, odnosno skoro 4 evra.

Foto: Pixabay

Cene paprene, a gosti samo naviru

Dubrovnik je mondensko mesto, i bez obzira što nam je u komšiluku, možda ne bi trebalo da ga posmatramo toliko "lokalno". Vremenom je dostigao ugled svetskih gradova, u kojima je kafa od 5 evra normalna stvar. Isto je sa hranom u restoranima, smeštajem, izletima, vožnjom brodom.

Iskustvo američkog para, koji u odnosu na standard SAD može bolje da sudi o cenama, kaže da su naišli na cene pića i hrane od 150% do 300% veće u odnosu na druga mesta koja su obilazili. Peciva, sladoled i mali obroci "za poneti" bili su osrednje skuplji, ali ne i večera za dvoje u restoranu.

Ne treba zaboraviti da u prosečnoj sezoni Dubrovnik u jednom danu poseti između osam i deset hiljada ljudi. Ugostitelji se "bore" za njih, jer od toga žive. Leto je njihovo vreme, a konkurencija je velika. Ako volite šoping, pronaći ćete lako svoju zabavu i na tom polju. Trgovci vas željno iščekuju.

Mahnito fotografisanje računa

U jednom momentu mreže su bile preplavljene fotografijama računa iz kafića u Dubrovniku. Čini se da ljudi lakše "opraštaju" visoke cene hrane, ali pića - nikako. Najveći utisak ostavljaju cifre koje prate gazirane sokove, običnu vodu, koka-kolu, kafu.

Ima mesta gde espreso košta 40 kuna (više od pet evra), ali se može popiti i kafa za 9 ili 12 kuna (cena nakon 11 sati). Pola litre točenog piva negde košta 25 kuna, ali, morate da tražite. Lokali u centru su najskuplji, kao i svuda.

Restoran "Mamma Mia 2" je udaljen od gradske vreve, i ima solidne cene. Isto tako i "Caffe and Cocktail Bar Mirage ", zatim lokal "Tinel". U kafe-restoranu "Fast Food Preša" kafa je koštala svega 10 kuna, a sendvič duplo više, i još imate pogled na Stradun. Dakle, nije sve tako crno.

Foto: Pixabay

S druge strane, izazovno je izbeći "bezobrazne cene". Dubrovčani su stava da kafa kraj mora, u suncem okupanom gradu iz daleke istorije, mora da košta - nešto kao krempita na Bledu. To je statusni simbol, za odabrane.

Strani turisti nisu jedini koji burno reaguju na račune iz kafića i restorana. Hrvati se takođe zgražavaju, ali taman kada je ova popularna destinacija išla sve brže uzlaznom putanjom - desila se korona. Ta kriza je oborila cene svega, od smeštaja do skupe kafe. Ipak, čini se da se bolji dani vraćaju.

U ovakvim mestima ni dvostruke cene nisu retkost (jedne za domaće, druge za strane turiste), ali nema mnogo prijava za inspekciju. Da li zbog neznanja ili nečeg drugog, uglavnom, ugostitelji koriste razne načine da zarade tokom sezone. Konobarima, barmenima i kuvarima - sezoncima, to se takođe isplati.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)