Svi ćemo moći da proizvodimo struju: Najavljeni solarni paneli na krovu svake kuće

Cilj je da se najmanje 50 odsto energije do 2050. godine dobija iz obnovljivih izvora

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je danas na predstavljanju Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije da je jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu da omogući i privredi i građanima da postavljaju solarne panele i da i sami budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije.

- Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije, i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo solarne panele - rekla je ona.

Mihajlović je objasnila da će to značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, dok ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora.

- Tako ćemo biti bliži našem cilju, a to je zelena Srbija. Cilj je da se najmanje 50 odsto energije do 2050. godine dobija iz obnovljivih izvora - rekla je Mihajlovićeva u Privrednoj komori Srbije.

U Privrednoj komori Srbije danas je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)