Taman što je istekla garancija, zidovi počeli da pucaju: Stanari prevareni, zgrada stara 13 godina

"Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne", opisuje Srećko Tolić, iz Gotovčeve ulice u Zagrebu

Zagreb / Foto: Tanjug/Milica Vučković

Zgrada u Gotovčevoj 9 u Zagrebu podignuta je pre 13 godina, ali ne deluje da je tako. Stanari se ovih dana žale na pukotine, nalik brazdama koje je zemljotres napravio na starim objektima u centru hrvatske prestonice.

U ovom slučaju, međutim, jačina potresa nije krivac za nastanak pukotina, iako su oni sve pogoršali. Svaki put kada ispod prođu auto ili kombi cela zgrada "zavibrira", a po zidovima i na plafonu nastaju pukotine koje se s godinama šire.

Stanari kažu da se tako nešto ne bi smelo dešavati, budući da je reč o novogradnji, piše Večernji list. Ako nije zemljotres, šta je uzrok pukotinama?

Prolaz koji zgradu, smeštenu prekoputa škole u naselju Špansko - Oranice, deli na dva dela, a koristi se kao pristup parkiralištu, te za dostavljanje robe u ugostiteljske objekte i radnje.

Tuda svakodnevno prolazi na desetine vozila, automobila, kombija i kamiona, a vožnja pravi vibracije koje su, tvrde stanari, vremenom narušile statiku zgrade.

- Pukotine su na sve strane, horizontalne i vertikalne - opisuje Srećko Tolić, čiji je stan tačno iznad prolaza. Predstavnik stanara, Dražen Liciburg, pre dve godine je doveo i sudskog veštaka koji je zgradu detaljno pregledao i ustanovio da je razlog štete kombinacija neadekvatne gradnje i opterećenja prolaza velikim brojem vozila.

Zgradu je, kao i celo naselje, gradila država, u periodu od 2003. do 2009. godine. Stanari su se zato obratili  Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja je upravljala projektom. Međutim, APN nije hteo da reaguje, i potom je pokrenut sudski postupak.

Prema rečima Liciburga, građani iz Gotovčeve 9 pokušali su da dobiju pomoć i od Grada Zagreba, ali opet bezuspešno.

Ovaj put uzrok nije zemljotres / Foto: Tanjug/HINA/HGSS

- Iako je reč o javnom prolazu, oni tvrde da je to naše privatno vlasništvo i da štetu treba da saniramo sami. Nakon zemljotresa, statičari su na njega stavili žutu nalepnicu, ali kola tuda i dalje prolaze - navodi.

Branka Oletić Kramarić s prvog sprata zgrade kaže da se svi osećaju prevareno, i traže da se prolaz što pre zatvori, te da se saobraćaj preusmeri na trasu koja je paralelna sa zgradom u ovoj zagrebačkoj ulici.

Iz APN-a poručuju da je sve po propisima. U gradskom Zavodu za prostorno uređenje ističu da je problem najpre "pitanje kvaliteta gradnje, kao i održavanja zgrade i podzemne garaže". Odbacuju i ideju o zatvaranju prolaza i preusmeravanju saobraćaja.

Navodi se, prenosi hrvatski portal, i da je pre izdavanja upotrebnih dozvola za svaku od 28 zgrada u naselju - obavljen tehnički pregled koji je potvrdio da je sve rađeno po propisima. Takođe, kažu da je "probijen" garantni rok od dve godine, za moguće probleme s instalacijom, i onaj od 10 godina, vezan za eventualne štete na zgradi.

Video: Dron pokazao svu katastrofu koju je napravio zemljotres u Petrinju

(Telegraf Biznis)