Mlada kriptovaluta iz BIH upravo je izašla na berzu

Ova valuta se rudari od kraja septembra prošle godine

Foto: Pixabay

Bosanskohercegovačka kriptovluta RuXKripto (RuXCrypto, RXC) listirana je na berzi Vajtbit (Whitebit) koja ima licencu EU regulatora, i od četvrtka je tamo počelo trgovanje njom.

Nastao kao community kriptovaluta i kao način promocije kriptovaluta naročito među mladima, RuXCrypto (RXC) se rudari od 25. septembra prošle godine.

Izlazak digitalne valute BiH na ovu evropsku berzu predstavlja veliki uspeh i poduhvat, za koji su zaslužni entuzijasti predvođeni Nedžadom Smajićem, osnivačem zajednice za blokčejn tehnologije Crypto.ba.

On je nedavno objasnio da je započeo rad na valuti u garaži i da mu nije bio cilj da pravi nešto veliko, ali je ubrzo zajedno sa svojim kolegama video da je ovo perspektivan projekat.

- Osigurali smo fer start i slobodno rudarenje od samog početka, bez sakrivenog RXC-a ili kopanja pre lansiranja valute. Ja sam se kada sam modifikovao kod DASH kripto valute pobrinuo da na ovoj valuti niko ne može biti prevaren. Sve je od početka postavljeno transparntno i oni koji rudare i troše struju dođu do RXC-ova. Ako je neko potrošio 10 KM struje to automatski daje vrednost njegovim RXC-ovima i on ih ispod te cene ne može ni prodati - rekao je on svojevremeno.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)