Svako domaćinstvo može da uštedi 500 €: Šta znače nove oznake na aparatima i da li će im dići cenu?

Većina kućnih aparata dosad je imala oznaku A, podeljenu na niz drugih od A+ do A+++, zbog čega su kupci bili često zbunjeni

Foto: Shutterstock

U celoj EU deo tehničkih uređaja, uključujući 5 najprodavanijih malih aparata za kuću, nosiće novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Ukoliko kupite danas uređaj s oznakom A+++ kao stepenom njegove energetske efikasnosti, znajte da će isti takav od 1. marta nositi oznaku B. Ipak, kako saznajemo, u Srbiji se još o ovome ne govori kao o obavezi proizvođača, niti se razmatra trenutno ta opcija. 

Ono što je za pohvalu, jeste da mnoge kompanije već vode računa o tome, pa su već velike kompanije svoje proizvode koje prodaju na našem tržištu označili po novim pravilima.

Caka je u tome što će se ubuduće lakše upoređivati efikasnost samih aparata. I prema tome odabrati "pravi", koji je štedljiviji.

Evropska unija, naime, od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje potrošače, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na lestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

Dosadašnje oznake samo zbunjivale kupce jer praktično nije bilo uređaja koji nije bio u kategoriji A - razlika je bila jedino u broju pluseva uz oznaku A. To je bila vrlo lukava praksa proizvođača jer je kupac mislio da kupovinom proizvoda označenog slovom A dobija najbolje za svoj novac dok je realno proizvod koji kupuje nekoliko kategorija niže.

O tome je u intervjuu za Telegraf Biznis ranije govorila Biljana Borzan, poslanica u evropskom parlamentu poznata po borbi za prava potrošača.

Cilj je da se ove oznake primenjuju na svim kućnim proizvodima, a ne na samo pet najprodavanijih kategorija koje dobijaju nove oznake od 1. marta.

Konkretno, prosečno domaćinstvo godišnje će uštedeti do 500 evra na potrošnji struje kada se nova direktiva, počne primenjivati. Ali ne još kod nas kao obaveza.

Foto: Promo/LG

Da li će to poskupeti belu tehniku?

- Cilj je i nama da idemo u korak sa EU, jer imaju najbolje prakse, i bilo bi dobro da preuzmemo ovu direktivu. Trenutno, nemamo koristi dok ideju i mi ne usvojimo - kaže nam Marko Dragić, pravni savetnik pri NOPS.

Kako nam ističe, ova direktiva i ovakav način deklarisanja bi mogao da utiče na cenu jer svaka promena na bolje utiče i na vrednost proizvoda. Odnosno, proizvođači je često prenesu na krajnje potrošače.

S druge strane, kako kaže on, da li će bela tehnika zaista i biti bolja, je drugo pitanje.

On podseća da pojedine naše kompanije već imaju takve oznake, i da donekle na tržištu imamo proizvode koji su energetski efikasni.

- Mi ih već imamo uveliko na tržištu, a najčeše, novi šporeti i frižideri nose oznaku kao štedljivi - kaže nam Dragić i dodaje da i on misli da neće biti skoro kod nas biti uvedeno kao obavezno ovakvo deklarisanje.

Cilj je da potrošač što manje zavarava oznakama koje su vrlo širokog značenja te on oznakom energetske efikasnosti, kao i na deklaraciji, mora dobiti sve informacije.

(Telegraf Biznis)