Čekaju 12. april kao ozebao sunce: Šta se dešava tog dana u ovoj zemlji?

Engleska bi napokon trebalo da otvori svoje šoping ulice, prodavnice i pabove

Foto: Tanjug/AP

Prodavnice, pabovi, frizeri i teretane mogu ponovo da se otvore u Engleskoj, od ponedeljka 12. aprila, potvrdio je premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Džonson.

U saopštenju od 5. aprila, premijer je rekao da će "sledeća faza engleske mape puta nakon zaključavanja ići prema planu". Maloprodajne radnje će takođe početi da rade u Velsu i Severnoj Irskoj od 12. aprila.

Nakon višemesečnih blokada, i blagog popuštanja mera pred Božić (dakle, u decembru 2020), ova zemlja bi mogla ponovo da "oživi", a prethodnih meseci su naročito bili ugroženi pabovi i pivnice.

S druge strane, u Nemačkoj se mere izgleda ponovo zaoštravaju, odnosno Angela Merkel je podržala predlog lidera o novom karantinu. Ta zemlja se trenutno bori, kako se navodi, sa trećim talasom korone.

Italija je zbog korone već izgubila skoro milion radnih mesta u poslednjih 12 meseci, dok iz Španije stižu prvi signali ekonomskog oporavka. Britaniju je Bregzit dodatno "dotukao", te je pokretanje ekonomije prekopotrebno u ovoj zemlji.

Prodavnice će u Velikoj Britaniji moći da ostanu otvorene do 22 sata, od ponedeljka do subote, u pokušaju da se spreči gužva u objektima. Pominje se i kampanja "Shop Out to Help Out", s fokusom na glavnu ulicu za šoping.

To je, zapravo, ponavljanje šeme "Eat Out to Help Out", koja je usvojena prošlog avgusta, za pomoć restoranima i pabovima. Grupa "Save the Street" predlaže da se popust odnosi samo na nezavisne prodavce i da se nudi popust od 50%, do vrednosti od 10 funti.

Broj kupaca koji su u martu posetili maloprodajne ritejl parkove i osnovne prodavnice pokazuje da su potrošači "propustili" fizičke radnje, prenosi BBC. Prema analizama, predviđa se rast prodaje od 48% kada se ukinu ograničenja, što će biti 12. aprila.

Između prve i poslednje nedelje marta, u tržnim centrima zabeležen je "pad koraka" sa -69% na -62,5%, u poređenju sa istim periodom 2019. U međuvremenu, godišnji pad prihoda od -29,8% u maloprodajnim parkovima smanjio se na -14,8%, neposredno pred katolički uskršnji vikend koji je za nama.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)