Zbog ovog uređaja u stanu račun za struju će vam skočiti i za 7.000 dinara: Majstori prebukirani

Klima mesečno košta od 2.000 do 7.680 dinara

Foto: Tanjug/AP

Prema podacima "Elektrodistribucije Srbije" potrošnja najtoplijeg dana ovog meseca bila je skoro jednaka zimskoj. Građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. Pirkanje iz klime, kada bi se ostalo u "zelenoj" tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo "crvene" kilovate i čak 7.680 dinara.

Elektroprivreda Srbije", na svom sajtu potrošačima nudi savete o izboru uređaja.

Prema njihovoj računici, jedan sat rada klime "dvanaestice" mesečno troši od 30 do 40 kilovat- sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun "teži" od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, "zelenoj" tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Ukoliko je potrošač u "plavom", ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 2.880 dinara do 3.840. Ko jeušao u "crvenu" tarifu deset sati klime, mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u "zelenoj", preko 2,4 u "plavoj", do 4,8 dinara u "crvenoj" zoni.

Problem s druge strane jeste i što je pomama za majstorima. Dok temperatura u Srbiji raste, građani čekaju danima, pa i nedeljama, na ugradnju klima uređaja

Majstori za popravku ili ugradnju klima-uređaja su bukirani danima unapred, uprkos sve većem broju specijalizovanih firmi i stručnjaka za ovu oblast.

Dodatno, i onima koji već imaju ovaj uređaj - potreban je termin, radi redovnog čišćenja i održavanja.

Foto: Pixabay

S druge strane, naša sugrađanka je pre neki dan, krajem juna, pozvala majstora kako bi ugradila novu klimu, misleći da će posao biti gotov u kratkom roku. Međutim, prvi slobodan termin je 14. jul.

Dakle, za ove majstore posla definitivno ima, uprkos koroni, a zahvaljujući tome što je ovaj izdatak mnogima leti na listi prioriteta.

Ugradnja košta najmanje 9.000 dinara, što je svakako dobar dogovor uzimajući u obzir da je mušterija već kupila svoju klimu, pa majstor nema dodatne troškove, osim dolaska. Inače, na internetu možete pronaći ponude da ugradnja košta 50-60 evra, ali se kablovi dodatno naplaćuju, oko 10 evra po metru.

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda.

- Klima-uređaj snage 3,5 kilovata, u punoj snazi, maksimalno troši oko 1,2 kilovata struje - tvrde majstori za klime. - Moderni uređaji koriste inverterski kompresor, što znači da ne rade neprestano punom snagom, tako da i ta potrošnja pada u periodu kada održava postignutu temperaturu. Sve u svemu, nije lako izračunati koliko će rad klime na kraju koštati. Potrošnja zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće. Od toga zavisi koliko će brzo dostići željenu temperaturu i koliko će je dugo samo održavati.

Letnja žega tako potrošnju struje približi onoj u najhladnijim mesecima godine.

Iz "Elektroprivrede Srbije" poručuju da njihov sistem radi stabilno i pouzdano, a da se proizvodnja uglja i električne energije odvija u skladu sa planom.

Video: Kako rashladiti Keca po ovom paklu: Otvoriš vrata i idemo gas

(Telegraf Biznis)