Ugledni nemački Bild kao pobednika dana istakao Čadeža: "Model i za Nemačku"

Bild navodi da je to i svojevrstan "Model za Nemačku".

Foto: Bild

Najveći nemački dnevni list Bild kao "Pobednika dana" u svojoj rubrici istakao je predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža. 

Kako navodi taj list, program PKS i Vlade Srbije "Programiraj svoj uspeh" je projekat koji je omogućio da 67.000 mladih budu spremni za budućnost.

Bild navodi da je to i svojevrstan "Model za Nemačku".

Prva generacija od 67.000 digitalno pismenih osnovaca koju je Srbija dobila kao jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja je uvela informatiku kao obavezan predmet, pokazala je da se budućnost jedne zemlje planira na vreme, izjavio je ranije Čadež.

Nagrade su uručene za najbolje primere projektne nastave iz predmeta Računarstvo i informatika, učenicima 7. i 8. razreda i njihovim nastavnicima-mentorima za projekte iz oblasti Računarstva, IKT i Digitalne pismenosti.

Predsednik PKS ocenio je da su mladi iz Srbije zahvaljujući znanju iz informatike mnogo pre vršnjaka u svetu zakoračili u budućnost.

Privredna komora Srbije i Fondacija "Petlja", u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisali su u maju konkurs "Programiraj svoj uspeh" kako bi se obeležio završetak školovanja prve generacije digitalno pismenih đaka koji su imali obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda.

Prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost za 7. razrede pripala je timu učenika OŠ "Vojislav Voka Savić" iz Lazarevca, drugo mesto OŠ "Uroš Predić", Orlovat, treće đacima OŠ "Jošanička Banja", iz istoimenog mesta.

U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su sedmaci OŠ "Ðura Jakšić" iz Rakovice, drugo je pripalo učenicima OŠ "Petar Lekovic" iz Požege, a treće đacima OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta.

Tim osmaka OŠ "Mihajlo Pupin" iz Veternika osvojio je prvo mesto u kategoriji IKT i Digitalna pismenost.

Drugo mesto pripalo je đacima OŠ "Vuk Karadžić", Sočanica, a treće đacima OŠ "Hristo Botev" iz Dimitrovgrada.

U kategoriji Računarstvo, prvo mesto osvojili su osmaci OŠ „Matija Gubec" iz Tavankuta, drugo OŠ "Partizanski dom:, Donji Bučumet, a treće učenici OŠ "Jastrebački partizani" iz Merošine.

(Telegraf Biznis)