Našli smo saharu usred Grčke: Baldahini, lejzi begovi i muzika na plaži, a ovo su cene

Po osobi boravak na ovoj plaži košta 30 evra za jedan dan

Foto: V.B.

Čekali su građani Srbije i nestrpljivo brojali dane kada će Grčka da dozvoli dolazak na more. I ne samo zbog odmora, već i svojih stanova koji u ovom periodu postaju "zlatna koka".

Poznato je da Srbi najviše vole da letuju u Grčkoj. Pored sličnog mentaliteta, još jedna prednost je što sve više Grka zna srpski jezik. Otkako je Grčka zapala u finansijsku krizu 2011. godine, morala je da otvori vrata stranim investitorima, po istim pravilima kao za Grke.

Najjeftnija je solunska regija, a mi smo posetili jednu plažu koja je na oko 40 kilometara od te luke. Nalazi se u varošici Nea Kalikratia koja je nekada bilo malo ribarsko selo, dok je danas turističko naselje sa bogatom ponudom hotela.

Odlikuju je prelepa peščana plaža, veliki broj prodavnica, supermarketa, restorana i taverni, kafića i barova uz više nego ljubazne domaćine.

Idealno je i za porodice ali i mlade koji ne odustaju od plavetnila i peščanih plaža sa kojih puca pogled na more. Našli smo baš jednu takvu saharu u tom mestašcetu. 

Tako se upravo i zove. Pesak koji je poput pudera u prahu daje utisak da ste negde u pustinji, a bar je prilagođen i upotpunjen tim motivima. Za sve goste obezbeđen je i parking. Domaćini su se potrudili da donesu dašah pustinjske atomosfere, pa ležaljke nisu na samom ulasku u more kako biste mogli da uživate u aktivnostima pored vode.

Plaža važi za jednu od skupljih, ali to očigledno ne odvraća turiste. Za vikend se ovde bukvalno čeka u redu kako bi se ušlo unutra. Sreli smo Makdonce, Engleze, Nemce, Grke ali i dosta građana Srbije. 

Popularni lejzi begovi zamenili su plastične ležaljke, a one malo lenjije čekaju ogromni kreveti. Ako vam smeta buka - tu je izdvojeno mesto sa ležaljkama i baldahinima. 

Naravno, to podrazumeva i da ćete platiti više.

Po osobi boravak na ovoj plaži košta 30 evra za jedan dan. Odnosno, toliki je ceh u koji bi trebalo da vam stane obrok, piće ili šta već odaberete. Možete da potrošite i više, ali to je minimum.

Kako smo se uverili, domaćini prave izuzetke, tako da ako vas je dvoje, troje na plaži, i iznajmite na primer krevet, račun ne mora da vam bude 30 evra po osobi kako biste boravili ceo dan na tom mestu.

Cene hrane i pića ne razlikuju se mnogo od susednih gradskih plaža, pa je računica "tu negde". Kokteli se kreću od 7 do 10 evra. Pivo je 5 evra. Sendviči su od 6 pa na gore. Salate, poput cezar koštaju oko 7 evra.

Pice su nešto jeftinije, dok je suvlaki 8 evra. Treba napomenuti i da su porcije izdašne, ali i da su bogato servirane.

Kakvu plažu vi birate? Pesak ili vam to nije važno? Pišite nam u komentarima.

Video: Kako će Srbi da se pakuju za more, kad Grčka otvori granice

(Telegraf Biznis)