Kako su izračunali da cena radnog sata u Srbiji treba da skoči na 201,22? Ovo su detalji

Postoje parametri definisani zakonom po kojima se računa minimalna zarada

Foto: Shutterstock, Telegraf

Vlada Srbije usvojila je odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu, čime je kako se navodi, minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Podsetimo, kako je nedavno odlučeno na sednici SES-a (Socijalno - ekonomskog saveta), minimalac za 2022. godinu u Srbiji iznosiće 35.012 dinara, što je povećanje od 9,4 odsto.

Pa, kako baš toliko?

Članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri:

Troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

Dalje, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomske razvijenosti zemlje.

U slučaju da na sednicama SES-a socijalni partneri ne postignu saglasnost o visini minimalne zarade, kao što se to dešava prethodnih dana, odluku donosi Vlada Srbije, što je uradila i minule godine kada je odlučeno da neto cena radnog sata bude 183, 6 dinara. Preciznije, minimalac je mesečno skočio sa 30.022 na 32.000.

Minimalna zarada za 2019. godinu bila je povećana deset odsto, a u poslednje dve godine kumulativno je veča 18,6 procenata.

Sindikati su za vreme pregovara insistirali da minimalac bude toliki da bar pokrije potrošačku korpu. Prosečna cena potrošačke korpe u Srbiji odnedavno se umesto za četvoročlanu računa za tročlanu porodicu i iznosi, prema statističkim podacima, 39.000 dinara.

A šta a je u korpi koju bi trebalo da pokrije minimalac, ako se izbore za veći, čitajte u našoj posebnoj vesti OVDE.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)