Čuveni hleb bi mogao da poskupi: Pekare do sada nisu dizale cene, ali je kriza nepremostiva
Povećanja bi mogla da dovedu neke francuske pekare u opasnost zbog "ratova cena" sa obližnjim supermarketima, upozorava stručnjak. Očekuje se porast cena i za pelete za peć na drva, jer su zalihe sve manje
Duga tanka vekna hleba koja nam dolazi iz Francuske, poznata kao baget, mogla bi da bude nova "meta" korona krize. Naime, čuveni proizvod bi mogao biti pogođen nestašicom u Francuskoj, a predsednik pekarskog udruženja upozorava da bi cene mogle da porastu za više od 10 odsto zbog sve veće cene pšenice, energije i ambalaže.
Dominik Anrakt, predsednik "Confédération nationale de la boulangerie pâtisserie française", juče je upozorio FranceInfo da su "sva upozorenja crvena" kada je reč o ceni pšenice, brašna, energenata, plata i proizvoda za pakovanje. Standardni bageti trenutno koštaju u proseku 0,90 evra, rekao je Anrakt, ali postoji rizik da će ubuduće koštati više od 1 evra.
On je objasnio da cena hleba treba da bude stabilna i da je svaka promena zabrinjavajuća.
- Iznenadio bih se da je poskupeo za 20 centi, ali čak i 10 centi bi bilo previše. U poslednjih 20 godina, bageti su porasli za 23 centa, u poređenju sa cigaretama koje su se utrostručile... U pogledu troškova, svaki pekar određuje svoju cenu, ali logično je pretpostaviti da će biti povećanja - dodao je.
Cena pšeničnog brašna ove godine je porasla za 30 odsto, a očekuje se dalji rast, konstatovao je Anrakt i napomenuo da se "neki pekari plaše da podignu cene čak i ako je potrebno", zbog povećane konkurencije sa supermarketima, što bi moglo da ugrozi lokalne objekte.
- Ponekad vidimo pekare koje dve ili tri godine nisu podigle cene jer imaju supermarkete pored. Ne usuđuju se - istakao je.
Industrija je takođe pogođena nedostatkom radne snage. "Imamo 21.000 slobodnih mesta u pekarstvu i poslastičarstvu, i želimo da platimo bolje, ali naravno imamo troškove. Kada angažujete radnika, 45% je na troškovima, plus ostatak. Ali, to morate učiniti kada prodajete baget za oko 1 evro. Moramo se boriti da zadržimo pekare jer su one pravi ekonomski model - napomenuo je Dominik Anrakt.
Sve ovo se dešava u momentu kada se zemlja takođe suočava sa nedostatkom peleta za peći na drva, koje neka domaćinstva koriste za grejanje. Potražnja za peletima trenutno premašuje ponudu, što uzrokuje rast cena, kašnjenja u isporuci kupaca i nedostatak zaliha.
Podsećamo, u Srbiji je maltene ista situacija, vezano za pelet. Na stovarištima je kao devedesetih godina: pišu se liste čekanja za pelet - nema ga dovoljno, a cena je otišla "u nebo".
(Telegraf Biznis)