Jedna grupa trgovaca zarađuje bez premca, a cene usluga i proizvoda "napumpaju" po nekoliko puta

Obične kutije za pakovanje poklona mogu da koštaju papreno, a posebno baloni i ostala "složenija" dekoracija

Foto: Freepik

Možda gledajući sa strane deluje banalno, ali biznis s balonima je, zapravo, vrlo unosan. I ne samo to, oni koji se bave pakovanjem poklona, štampanjem/prodajom čestitki, traka i ostalih srodnih materijala, znaju koliko dobro mogu da zarade - posebno oko nekih globalnih datuma za praznovanje.

U Srbiji, ali i u svetu, gotovo da nema tržnog centra modernog tipa gde nećete naći štand sa upravo ovom vrstom robe. U poslednje vreme popularni su i pokloni s pelenama za bebe, koji izgledaju kao torte, a koštaju značajno i dobro se prodaju.

Razlog zašto ovi trgovci tako uspešno posluju je taj što povoda za slavlje ima uvek, a svako želi da obraduje dragu osobu, makar i čestitkom - čije cene sada u proseku variraju od 100 do 200 dinara, ako želite da ona izgleda "pristojno".

Baloni za rođendane, devojačke večeri, svadbe i ostala slavlja su uvek aktuelni, a neverovatno je koliko koštaju oni sa popularnim junacima iz crtaća - od 500 do 800 dinara, pa i više.

Pritom, isti/slični proizvodi se prodaju na sajtu aliexpress.com za nekoliko puta nižu cenu. Primera radi, balon sa Elzom iz crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" (Frozen) košta malo iznad 1 evra kod određenog trgovca. Čitav ovakav set od 41 komada košta na akciji 9 evra - tek malo više od samo jednog balona koji se prodaje kod nas, na štandovima i u specijalizovanim radnjama.

Takođe, kutije za pakovanje poklona koštaju papreno, do 1.000 dinara, dok vam pakovanje poklona naplate i 2.000 dinara. Naravno, sve ove usluge su stvar izbora, ali ni ovako specijalizovane radnje nisu slučajno pozicionirane u tržnim centrima, stecištima kupovine.

S druge strane, čak ni knjižare u Srbiji više ne pakuju poklone, već samo prodaju ukrasne papire i trake, a posebno to ne čine modne i ostale prodavnice. Dakle, ako ste odabrali poklon za nekoga u šoping molu, a ne želite vi da ga pakujete ili nemate vremena, verovatno ćete se uputiti na obližnji štand koji je "brzinsko rešenje". Ipak, ta usluga će dobro da vas košta.

Foto: Shutterstock

I druga razna dekoracija za proslave i rođendane je prilično skupa, imajući u vidu nabavne cene i cene koje se mogu naći na maloprodajnim onlajn sajtovima, pre svega, kineskim. Ipak, isporuka ume da se oduži, a i da košta, tako da poručivanje iz daleke Kine mnogima nije opcija.

Sličan je princip i sa opremom za mobilne telefone, pre svega, s maskama. Kakva su vaša iskustva u ovom pogledu i da li izdvajate novac za balone i ostalu dekoraciju za proslave ili smatrate da su cifre preterano visoke?

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)