Vučić, Rama i Zaev u Tirani: "Možda jednom napravimo carinsku uniju. Možete da radite svuda"

Danas potpisujemo sporazum o radnim dozvolama, rekao je predsednik Srbije

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije - Edi Rama i Zoran Zaev, sastali su se danas u Tirani sa predstavnicima Atlantskog saveta.

"Poljoprivreda je najbitnija stavka ovih pregovora", rekao je Vučić, povodom inicijative Otvoreni Balkan.

Rama je istakao: "Sa ovim smo srušili barijere između naših zemalja". Kako je dalje istakao, "naučili su kroz ovo, šta može da se uradi za dva dana, ako ste fokusirani".

- Život na Balkanu je lep. Svašta može da se dogodi - rekao je albanski političar.

Kako je rekao ministar finansija, Siniša Mali, potpisano je 5 sporazuma.

- Sporazumi su nešto na čemu smo radili dve godine, a bilo je mnogo birokratskih problema. Uspeli smo da uradimo važne stvari od kojih će obični ljudi imati koristi. Ovde nije reč ni o "velikoj Srbiji" ni o "velikoj Albaniji", već o tome da se ne izgubimo u raspravama o prošlosti i sadašnjosti, a da ne izgubimo budućnost - istakao je predsednik Srbije.

Kako kaže, "reč je o tome šta može da se uradi za građane".

- Ja sam došao da iskažem poštovanje prema svakom čoveku i svakoj porodici u Albaniji ili Severnoj Makedoniji. Možda jednom napravimo carinsku uniju, cilj je da privlačimo više investitora - rekao je.

Dodaje da je "za nas veoma važno da danas radimo za sebe", aludirajući na to da pozivaju i druge zemlje iz regiona da se priključe.

- Imamo čitavu godinu da radimo na tome da obezbedimo manje cene putarina ili popuste u hotelima, za sve koji dolaze iz zemalja Otvorenog Balkana - naglasio je.

"Atlantski savet je veoma važan, podržava nas u ovoj ideji i pomogao nam je da uspemo da je sačuvamo", objavljeno je na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Kako se dalje dodaje, "današnji sporazumi su veoma važni za nas, stvoriće da ovaj deo Evrope bude bez granica".

- Možete da radite svuda, bez birokratije - kazao je Vučić.

Kako je Rama istakao u nastavku, "potpisani sporazumi su konačan rezultat zajedničkih namera", a koji su, kako kaže, "veoma opipljivi".

- Oni su realnost sutrašnjice, a ta sutrašnjica je početak 2022. godine. Slobodan i jednak pristup tržištu rada je takođe obuhvaćen, potpisan je i sporazum za uspostavljanje zajedničkog e-sistema (počev od podnošenja prijava do registrovanja za radnu dozvolu) - rekao je Rama.

Dakle, svi koji žele da rade u jednoj od ove tri zemlje, "neće morati da pokazuju dokumente tri puta", rekao je Rama. Takođe, istakao je da sporazum, prvi put, omogućava početak izvoza žive stoke, zasnovan na reprocitetu i poverenju među učesnicima i nadležnim organima.

Obećano je slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

- Otvoreni Balkan donosi konkretne benefite - rekao je Zaev.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)