Mapa koja jasno pokazuje gde je ko: 50 najboljih i 50 najgorih država u 2021. godini

Vizuelizacija svetske ekonomije od 94 biliona dolara u jednoj tabeli

Foto: Pixabay

Samo četiri zemlje: SAD, Kina, Japan i Nemačka čine više od polovine svetske ekonomske proizvodnje prema bruto domaćem proizvodu (BDP) u nominalnom iznosu. U stvari, samo BDP SAD veći je od ukupnog BDP-a 170 zemalja.

U mapi koja upoređuju različite ekonomije sveta posmatramo BDP po zemljama u 2021. godini, koristeći podatke i procene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ko je gde?

BDP služi kao širok indikator za ekonomski učinak zemlje. Meri ukupnu tržišnu vrednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji u određenom vremenskom okviru, kao što je kvartal ili godina. Pored toga, BDP takođe uzima u obzir rezultate usluga koje pruža vlada, kao što je novac potrošen na odbranu, zdravstvenu zaštitu ili obrazovanje.

Uopšteno govoreći, kada je BDP u zemlji u porastu, to je znak veće ekonomske aktivnosti koja koristi radnicima i preduzećima (dok je obrnuto za pad).

50 najboljih zemalja

Evo rangiranja 50 najvećih zemalja po BDP-u 2021.

Sa 22,9 biliona dolara, američki BDP čini otprilike 25% globalne ekonomije, udeo koji se zapravo značajno promenio u poslednjih 60 godina. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina (4,7 biliona dolara) najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slede profesionalne i poslovne usluge (2,7 biliona dolara) i vlada (2,6 biliona dolara).

Kineska ekonomija je druga po iznosu, sa blizu 17 biliona dolara BDP-a. Ostaje najveći proizvođač širom sveta na osnovu proizvodnje čelika, elektronike i robotike...

Najveća privreda u Evropi je Nemačka, koja izvozi oko 20% svetske proizvodnje motornih vozila. U 2019. ukupna trgovina iznosila je skoro 90% BDP-a zemlje.

50 najmanjih zemalja

Na drugom kraju spektra su najmanje svetske ekonomije prema BDP-u, prvenstveno zemlje u razvoju i ostrvske zemlje.

Sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svetu. Smeštena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga oslanja se na teritorijalna prava na ribolov.

Foto: MMF/Printscreen

Pored toga, zemlja zarađuje značajan prihod od svog „.tv” veb domena. Između 2011. i 2019. zarađivao je 5 miliona dolara godišnje od kompanija — uključujući Tvitch u vlasništvu Amazona za licenciranje imena domena— što je ekvivalentno otprilike 7% BDP-a zemlje.

Poput njih, mnoge od najmanjih svetskih ekonomija nalaze se u Okeaniji. Pored toga, nekoliko gore navedenih zemalja oslanja se na turističku industriju za više od jedne trećine svog zaposlenja.

Najbrže rastuće ekonomije na svetu 2021

Sa projektovanim rastom BDP-a od 123 odsto, procenjuje se da će libijska ekonomija imati najveći rast.

Nafta ubrzava svoj rast, sa 1,2 miliona barela koji se pumpa u zemlji dnevno. Uz to, izvoz i depresivna valuta su među primarnim faktorima koji stoje iza njenog oporavka.

Privredu Irske, sa projektovanim rastom realnog BDP-a od 13 odsto, podržavaju najveće multinacionalne korporacije na svetu. Facebook, TikTok, Google, Apple i Pfizer imaju svoja evropska sedišta u zemlji, koja ima stopu korporativnog poreza od 12,5% - ili oko polovine globalnog proseka.

Ekonomija Makaa se oporavila nakon što su ograničenja COVID-19 počela da se ukidaju, ali još olujnih oblaka je na horizontu za ovaj  kineski okrug.

Šta nas čeka

Globalna cifra BDP-a od 94 biliona dolara može nam se danas činiti ogromnom, ali bi mogla i ona da se istopi u budućnosti.

Godine 1970. svetska ekonomija je iznosila samo oko 3 triliona dolara BDP-a ili 30 puta manje nego danas. U narednih trideset godina očekuje se da će se globalna ekonomija ponovo manje-više da se udvostruči. Do 2050. globalni BDP bi mogao da iznosi blizu 180 biliona dolara.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telgraf Biznis)