Od 1. marta uvode novo pravilo: Restorani će morati da pokažu gostima poreklo mesa koje služe

U slučaju piletine, svinjetine i jagnjetine, to je bio slučaj samo za meso koje se prodaje u supermarketima i mesarama

Foto: Shutterstock

Gosti francuskih restorana i bifea uskoro će imati pravo da znaju odakle je meso koje im konobari serviraju na tanjiru.

Od 1. marta 2022, restorani koji služe jela od piletine, svinjetine i jagnjetine, moraće da pokažu gostima gde je stoka uzgajana i zaklana, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Osim toga, moraće da naznače da li je meso sveže ili je bilo zamrznuto, odnosno da li je ležalo u zamrzivaču. Ovi podaci su, inače, obavezni za govedinu još od 2002. godine.

U slučaju piletine, svinjetine i jagnjetine, to je bio slučaj samo za meso koje se prodaje u supermarketima i mesarama. Nova uredba dolazi kao odgovor na povećano interesovanje potrošača za poreklo hrane.

Podsećamo vas i na tekst o tome kako da budete na oprezu kada kupujete ove proizvode.

S druge strane, usmerena je i na stvaranje pritiska za povećanje potrošnje domaćeg mesa u mestima kao što su školski restorani. Trenutno, polovina mesa koje se poslužuje u francuskim školskim menzama - dolazi iz inostranstva, saopštilo je ministarstvo.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)