"Deca iz Slovenije poručuju piće u hrvatskim kafićima na engleskom. Strašno": Samit srpsko-slovenačke privrede

Skup je upriličen sa posebnim akcentom na privrednu saradnju između Srbije i Slovenije

Danas je u Beogradu samit srpsko-slovenačke privrede, pod nazivom "Ekonomska integracija Zapadnog Balkana u EU".

Među govornicima su, između ostalih, i predstavnik kompanije Comtrade - generalni direktor Dušan Milićević, kao i predstavnik NLB grupe, predsednik uprave Blaž Brodnjak.

- Tvrdim da naša generacija ima odgovornost da poveže region. Naša deca više ne pričaju esperanto, i ako propustimo tu šansu... Deca iz Slovenija poručuju piće u hrvatskim kafićima na engleskom jeziku, to je strašno. Nema dobrog posla bez emocionalne veze. Pozdravljam i odluke MK grupe koja razmislja regionalno - rekao je prvi čovek NLB banke Blaž Brodnjak.

Kaže da je ključ u tržištu koje ima kritičnu masu. "To vidim kao najveći izazov. Kome ćemo prodavati, s kim ćemo poslovati, ako nam deca odu. Na Balkanu je srce kreativnosti".

- Povezivanje i pametna specijalizacija su ključ. Srbi mogu da hrane čitavu Evropu, koliko imaju hektara neobrađene zemlje. Prehrambena industrija je veliki potencijal - kaže Brodnjak.

Dodao je da ulažu mnogo napora i novca, kada je reč o bankarskoj integraciji koja treba da bude do kraja aprila.

- NLB i Komercijalna banka biće jedna institucija. Ali mi sada nudimo u Sloveniji opciju 24/7, tako da sa elektronskim potpisom, možete sve da završite, kao što je keš kredit. Digitalizovali smo sve što možemo, tako da u 2 ujutru možete nešto da završite. I to ćemo doneti u Srbiju. Preko telefona, možete sebi da završite keš kredit, u subotu recimo, u 2 ujutru. To je za mene revolucija - kaže Brodnjak.

- Ovaj region zaista krasi kreativnost. Treba da budemo pametni, da se ugledamo na strane IT kompanije. Globalni igrači su davno shvatili da ceo region treba da gledaju kao klaster. I mi u Comtrade-u smo još 2008. to prepoznali i ušli na Sloveniju - istakao je Dušan Milićević, direktor Comtrade SI.

Foto: Telegraf.rs

U našem slučaju, kako kaže, brzo smo shvatili da za 24 sata moramo da promenimo način rada i pređemo na rad od kuće. "Inženjer danas vredi isto, odakle god da radi. Mi kao velike kompanije treba to da promovišemo".

Marija Desivojević iz Delta Holdinga rekla je da ne treba da zaboravimo da smo dugo bili jedna zemlja i da imamo iste ili slične kupovne navike. "Zato ćemo, možda, lakše prodati neki proizvod u Sloveniji, koja je udaljena 600 km, nego u Bugarskoj ili Rumuniji koje su nam bliže".

Privredna komora Srbije (PKS) je u saradnji sa slovenačkim Institutom za strateška rešenja organizovala poslovni forum koji je okupio najveće kompanije iz dve zemlje. Cilj skup je bio da se rasvetle ključna pitanja i inicijative ekonomske saradnje u regionu.

Comtrade je jedan od najvećih domaćih investitora u Sloveniji. Zatim, MK grupa, Nectar.

Podsećamo, kako smo nedavno pisali podaci pokazuju da više od 4.000 firmi učestvuje u ekonomskoj saradnji između Srbije i Slovenije.

- Za poslednjih 10 godina ta saradnja se udvostručila kada se gleda ukupna vrednost koju stvara, a u poslednje tri godine je dostigla skoro milijardu i po evra - rekao je nedavno direktor Kancelarije PKS u Sloveniji, Nikola Papak.

Dodao je i da su srpske kompanije u poslednjih nekoliko godina investirale u Sloveniju više od pola milijarde evra, dok su s druge strane, slovenačke firme za poslednjih 10 godina u našu zemlju uložile više od milijardu evra.

Na godišnjem nivou, rast ekonomske saradnje je oko 7 odsto, rečeno je na samitu. Slovenija je dostigla 88% BDP-a u odnosu na EU, a Srbija je na oko 40 procenata. Odnos dve zemlje je, konstatuje se, i pre 100 godina bio u odnosu 3 prema 1, a očigledno je da je Slovenija vrlo blizu standarda EU.

Najnoviji podaci govore da je prosečna bruto zarada u Sloveniji oko 1.900 evra, a u Srbiji 763 evra. Ono što je u Srbiji jače jeste poljoprivreda, a u Sloveniji - industrija. 

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)