Mali: Nosioci pomoći od 20.000 evra su majke, ukupna primanja para moraju biti manja od 1.200€

Država je donela uredbu kojom reguliše bespovratnu pomoć majkama i mladim bračnim parovima koji su dobili ili tek treba dobiju dete nakon 1. januara ove godine, a žele da izgrade/kupe stan ili kuću

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar finansija, Siniša Mali, gostovao je ovog jutra na TV Prva i tom prilikom najpre odgovorio na pitanje ko sve može da računa na pomoć države, kako bi kupio stan ili kuću.

- Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu kojom reguliše bespovratnu pomoć ili poklon, kao što smo i obećali, majkama i mladim bračnim parovima koji su dobili ili tek treba da dobiju dete nakon 1. januara ove godine. Ako žele da kupe ili izgrade stan/kuću, država daje 20% vrednosti te nekretnine, do maksimalnog iznosa od 20.000 evra - istakao je Mali.

Podsećamo, nedavno smo pisali o detaljnim uslovima pomoći od 20.000 evra od države.

- Da budem precizan, ukoliko gradite kuću, država refundira troškove do 20.000 evra. Ukoliko kupujete stan na keš ili kredit, država u oba slučaja daje pomoć od 20%, do maksimalnih 20.000 evra. Kada postanete vlasnici, imate zabranu otuđenja nekretnine u narednih 5 godina; izuzetak je da se pomaže sa iznosom do 50% vrednosti nekretnine kod najugroženijih opština u Srbiji - dodao je ministar ovog jutra.

Ko je nosilac pomoći?

- Vrlo je važno da kažemo da je nosilac ove pomoći od 20.000 evra - majka. Dakle, želimo da podržimo majke, da im damo mogućnost da nekretnina bude na njih, kako bi bile sigurne, u slučaju da možda dođe do razvoda. Ova pomoć se primenjuje za svaku majku koja je dobila dete nakon 1. januara 2022. ili će dobiti dete u narednom periodu - rekao je ministar.

Foto: Shutterstock

U ovom trenutku je samo važno da je u pitanju majka, dakle, parovi ne moraju da budu u braku, rekao je Mali i odgovorio na pitanje vezano za plate.

- Uslov za ovu pomoć je da supružnici zajedno imaju prihode manje od dve prosečne srpske plate, s obzirom na to da želimo da pomognemo one koji nemaju mogućnost da reše stambeno pitanje. Sada je prosečna zarada negde oko 610 evra, to je podatak iz januara - dodao je.

Pomoć se svakako odnosi i na samohrane majke. Takođe, mera važi za parove koji dete dobiju vantelesnom oplodnjom. Još jednom je pomenuo i da mladi početkom juna dobijaju dodatnih 100 evra. Više od milion mladih je do sada primilo pomoć od 100 evra. 

Na današnji dan, dodao je, udeo javnog duga Srbije u BDP-u iznosi 52,4 odsto. "Trenutno imamo oko 180 milijardi dinara na računu, a uz svu pomoć koju dajemo, procena je da nam javni dug neće preći 56% u narednom periodu".

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)