• 3

Sve što niste znali o 20.000 evra od države: Možete za kredit ili za gradnju, a ovo su detaljni uslovi

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra

  • 3
Brisanje, čišćenje, prašina, stan Foto: Shutterstock

Vlada je juče na sednici usvojila sve uslove koje da bi dobile državnu subvenciju moraju da ispune porodice koji žele da reše stambeno pitanje, a koje su dobile ili će dobiti dete posle 01. januara 2022. godine.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

- za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

- za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 % vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

- za kupovinu kuće ili stana – u visini 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

- za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20% procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Prvi uslov dakle jeste da je dete rođeno posle 01. januara ove godine. Uslov je i da majka prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Srbije, kao i da se zahtev podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Novac je inače moguće ostvariti ne samo za kupovinu stana ili kuće, već i za izgradnju, ali i kao učešće u stambenom kreditu.

Oni koji se odluče za izgradnju imaju nekoliko opcija i od svake ima zavisi visina novca koju mogu da dobiju od države.

Muškarac popravlja spaja sklapa nameštaj luksuzan stan Foto-ilustracija: Shutterstock

Praktično, ko se odluči za izgradnju kuće u opštinama koje su utvrđena kao devastirana područja mogu da računaju na subvenciju u visini od 50 od vrednosti radova na izgradnji kuće. Vrednost radova pritom se određuje na osnovu tehničkog opisa sa popisom svih radova i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta.

Šta ako želite kuću?

Primer govori da ako je u pitanju vrednost od 40.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 20.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Kada se govori o devastiranim podučjima, ona su određena u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu.

Oni koji se odluče za izgradnju kuće u ostalim opštinama, koje nisu u okviru devastiranih i nerazvijenih opština, mogu da računaju da 20 odsto sredstava u odnosu na vrednost radova na izgradnji kuće. Praktično, ako je u pitanju vrednost od 100.000 evra, moguće je računati na 20.000 evra od države, a ako je u pitanju kuća od 50.000 evra moguće je računati na 10.000 evra subvencije od države.

Ukoliko je u pitanju kupovina kuće ili stana od države je moguće dobiti do 20 odsto vrednosti nepokretnosti. Vrednost pritom procenjuje nadležni poreski organ. Najviši iznos koji je moguće dobiti je 20 odsto cene iz kupoprodajnog ugovora.

Oni koji se odluče za subvenciju države, a prilikom kupovine stana ili kuće uz pomoć stambenog kredita, mogu takođe računati na iznos od najviše 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene kupoprodajnim ugovorom.

Video: Siniša Mali: Danas uplata po 100 evra za 340.000 mladih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jagoda petrovic

    18. februar 2022 | 14:15

    nepravda, sta je vrednije dete koje se rodilo 1 januara ove godine ili dete koje se rodilo prosle godone ili ranije

  • Pa '63

    18. februar 2022 | 15:41

    Zasto uslovljavanje? Dajte 20.000 kako je receno a mladi parovi neka odluče kakvu nekretninu ce da kupe i koju visinu rate mogu da izdrže. Oni sa skromnijim primanjima ne migu da kupe skupu nekretninu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>