Obuke spojile mlade bez posla i kompanije željne kadrova

Veoma je ohrabrujuće što se zaposlilo više od 75 odsto polaznika obuka

Foto: Promo

Od 2016. godine u zajedničkom programu vlada Švajcarske i Srbije kroz projekat "Znanjem do posla" pokazali smo kako kroz obuke na radnom mestu i karijerno savetovanje, dobri poslodavci mogu da dođu do kompetentnih i kvalitetnih kadrova - kaže Oliver Štrajt, direktor projekta "Znanjem do posla" (Education to employment - E2E) i dodaje:

-Spojili smo mlade ljude željne posla i kompanije koje su spremne da podele znanje i veštine i kojima je potrebna radna snaga. Organizovali smo 127 programa obuke. Deo našeg projekta bile su čak 132 kompanije i 30 partnera iz javnog sektora i civilnog društva, a obuku na radnom mestu završilo je 1.645 polaznika. Veoma je ohrabrujuće što se više od 75 odsto polaznika obuka zaposlilo.

Štrajt najavljuje da će od 20. aprila biti pokrenut novi poziv za poslodavce "Zaposleni po meri vašeg biznisa" i ukazuje da je to prilika za kompanije da pronađu mlade radnike i obuče ih za poslove koji su im potrebni. To je četvrti poziv za poslodavce koji se objavljuje u okviru E2E projekta, podržanog od Švajcarske, čija je ukupna vrednost 28,7 miliona evra.

Foto: Promo
  • Šta je cilj programa "Znanjem do posla"?

Zajednički sa nadležnim ministarstvima i institucijama, privatnim sektorom, nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama se zalažemo za unapređenje javnih politika kojima bi se omogućio inkluzivan i održiv položaj mladih na tržištu rada, upravo kroz projekat "Znanjem do posla". Želimo da utičemo na modernizaciju zapošljavanja mladih, da učenjem kroz rad steknu veštine koje se traže na tržištu rada i koje će im pomoći da brže i lakše dođu do pristojnog posla. Dugoročno naš najveći uspeh je prilika da kreiramo sistem podrške zapošljavanju napravljen samo za Srbiju.

  • Kako funkcioniše povezivanje kompanija i mladih?

U Kruševcu, Kragujevcu, Knjaževcu, Novom Pazaru i Pirotu napravili smo mrežu partnerskih organizacija. To su bile naše pilot zajednice u kojima smo testirali švajcarski sistem upravljanja tržištem rada i prilagođavali ga specifičnostima Srbije. Od ove godine, priključene su još tri partnerske organizacije u Nišu, Požegi i Šapcu. Na javne pozive javljaju se kompanije kojima su potrebni novi kadrovi i mogu da im ponude obuke, a potom i konkretne poslove. Mi pružamo finansijsku i tehničku podršku poslodavcima za organizovanje obuka na radnom mestu i olakšavamo im proces izbora, obuke i zapošljavanja novih radnika. E2E naročito podržava radnu integraciju teško zapošljivih osoba iz osetljivih grupa, kao što su, na primer, mladi koji u ovom trenutku niti rade niti su u procesu obrazovanja (NEET), mladi iz ruralnih sredina, Romi, mladi bez roditeljskog staranja, samohrani roditelji, mladi sa invaliditetom, žrtve nasilja u porodici, itd.

  • Koje oblasti najviše zanimaju mlade, da li su spremni da se prekvalifikuju i promene struku?

Do sada su našem programu bile zastupljene mnoge oblasti. Bilo je kompanija koje se bave trgovinom, turizmom, ali i građevinarstvom, IT, energetikom, saobraćajem, kao i prerađivačkom industrijom. Nije retkost da mladi žele da promene profesiju u odnosu na onu za koju su se školovali. U novom poslu otkriju sasvim drugu perspektivu, spremni su i za dalja usavršavanja, a poslodavci imaju motivisanog i vrednog radnika. Utisak je da mladi u Srbiji žele da uče, cene praksu. Kroz naš program dobijaju kvalitetno karijerno vođenje i savetovanje, kao i obuku i mentore koji su im smernica za buduće poslove. Imamo niz uspešnih primera kako su nezaposleni posle obuke ostali u firmi u kojoj su se obučavali. To je zaista bila dobitna kombinacija i za radnike i za poslodavce. Više takvih priča može da se nađe na našem sajtu www.znanjemdoposla.rs

(Telegraf.rs/PR)