Kraj jedinstva? Financial Times: Najveći uvoznici gasa spremni da prihvate rublje

Zatvaranje energetskih poslova u rubljama - bio bi u suprotnosti sa zabranom transakcija centralne banke

Foto: Shutterstock

Fajnenšel Tajms (Financial Times) javlja da se neki od najvećih evropskih uvoznika gasa pripremaju za pristanak na zahtev Vladimira Putina - da gas plaćaju u rubljama.

EU je upozorila evropske kupce ruskog gasa da će prekršiti sankcije Moskvi, ako prihvati zahteve Kremlja da se plaćanje izvrši u rubljama. Upozorenje, koje je jasnije od prethodnih smernica Brisela, dolazi nakon što je nekoliko evropskih kompanija nagovestilo da će poštovati ukaz predsednika Vladimira Putina od 31. marta, o uvođenju dvostepenog sistema plaćanja gasa.

To uključuje otvaranje računa u rubljama i evrima u Gazprombanci u Rusiji.

Prema postojećim aranžmanima plaćanja, većina evropskih kompanija uplaćivala je novac u evrima, na račune Gazprombanke u Luksemburgu. Distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planirali su da to ispoštuju, tvrde izvori, upoznati sa ovim slučajem.

Ta grupa uključuje dva najveća uvoznika ruskog gasa: nemački Uniper i austrijski OMV, navodi FT.

Kritičari, ipak, tvrde da bi taj potez potkopao evropske sankcije Rusiji, baš kao i jedinstvo Evropske unije, te "ulio" milijarde u rusku ekonomiju.

Podsećamo, "haos" je nastao nakon što je juče saopšteno da Gasprom obustavlja isporuke gasa Poljskoj i BugarskojTim povodom se kasnije oglasila i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekavši da "Rusija na taj način ucenjuje Evropu".

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

(Telegraf Biznis)