Najveća vetroelektrana na moru potpuno operativna: Napajaće oko 1,3 miliona domova strujom

Hornsea 2 pokriva površinu oko četiri i po puta veću od Liverpula

Foto: Shutterstock

Najveća svetska vetroelektrana na moru Hornsea 2, kompanije Orsted, sada je potpuno operativna, prenosi BBC.

Nalazi se na oko 88 kilometara od obale Jorkšira i može da proizvede električnu energiju za napajanje oko 1,3 miliona domova, što je dovoljno za grad veličine Mančestera. Pre deceniju, obnovljivi izvori energije činili su samo 11 odsto energetskog miksa u Velikoj Britaniji. Do 2021. godine taj broj je porastao za 40 odsto, a najveći doprinos davale su upravo vetroelektrane na moru.

Kako je izjavio programski direktor Hornsea 2 Patrik Harnet, "Velika Britanija je jedan od svetskih lidera u oblasti vetroelektrana na moru".

- Veoma je uzbudljivo da nakon pet godina rada imamo potpunu operativnost na najvećoj vetroelektrani van kopna - dodaje.

Kako prenosi BBC, Hornsea 2 je preuzeo titulu "najveće na svetu" od svog suseda Hornsea 1. Pokriva površinu oko četiri i po puta veću od Liverpula, no tu titulu će najverovatnije sačuvati vrlo kratko, kako su u izgradnji još veći projekti u blizini, u Severnom moru. Vetropark Doger Bank, koji će, kada bude potpuno izgrađen, moći da napaja 6 miliona domova, trebalo bi da počne sa radom naredne godine.

Za samo šest sekundi proizvodi energiju dovoljnu za ceo dan

Svaka od 165 turbina Hornsea 2 visoka je oko 200 metara, tačnije od nivoa mora do vrha lopatica visine 81 metar. U rotaciji, koja traje šest sekundi, proizvodi dovoljno energije za domaćinstvo za 24 sata.

Tokom poslednje decenije, veličina vetroelektrana i turbina se povećala, omogućavajući da se smanje troškovi električne energije koju proizvode.

- Poslednji put kada sam proverio bilo je otprilike 450 funti (525 evra) po megavat satu za kupovinu struje proizvedene gasom - priča Sajmon Evans sa veb stranice Carbon Brief koja prati pitanja obnovljive energije.

- To je oko 9 puta skuplje u odnosu na trenutne troškove izgradnje novih obnovljivih kapaciteta - dodao je.

Trenutna svetska energetska kriza, izazvana "ruskom specijalnom operacijom" u Ukrajini, intenzivirala je potragu za alternativama gasnim elektranama.

Projektima vetroelektrana na moru potrebno je oko pet godina od saglasnosti za planiranje do punog rada, a ima onih koji kažu da obim trenutne energetske krize znači da je potrebno ponovo razmotriti izgradnju vetroelektrana na kopnu.

- Vetar na kopnu je tradicionalno najjeftiniji oblik energije i vetroelektrane se mogu pokrenuti za oko godinu dana - rekla je Melani On iz Renevable UK dodajući da je problem u tome što ceo proces može da stopira samo jedna osoba.

- Ukoliko jedna osoba uloži prigovor na vetropark na kopnu, to prekida ceo proces. Stoga nam je zaista potrebna vlada da preduzme mere i stavi energetske potrebe naše zemlje na prvo mesto.

Video: Naučnik oduševio izumom: Uzmite stari CD, karton i lepak i napravite kućnu elektranu

(Telegraf Biznis)