Goldman Saks, hedž fond, nekretnine širom sveta: Uspešan put Rišija Sunaka ka milionima

Sunak ima 42 godine, što ga čini najmlađim premijerom Britanije u poslednjih 200 godina

Foto: Tanjug/AP

Uspešan, mlad, perspektivan, za mnoge - "dečko koji obećava", i tako je Riši Sunak (42) danas tu gde jeste: najmlađi premijer Velike Britanije u poslednjih 200 godina.

Vlada je saopštila raspored za utorak po kojem će se odlazeća premijerka Elizabet Tras poslednji put pojaviti s njenim kabinetom u 9.00 sati po lokalnom vremenu. To znači da je Sunak od danas zvanično britanski premijer.

Sunak je izabran za poslanika 2015. godine, dakle, pre "svega" sedam godina, a čini se da je od tada i te kako daleko dogurao. Ministar finansija je postao 2020, u vladi Borisa Džonsona.

Ipak, ta pozicija je došla u škakljivo vreme, u jeku kovida, kada je svet zadesila ne samo velika zdravstvena, već i ekonomska kriza. Na njemu je, između ostalog, bilo da osigura finansijsku pomoć tokom karantina, kao što je isplata za prinudne odmore i program za restorane "Jedite napolju da biste pomogli".

Zalagao se za Bregzit i deregulaciju, a privremeno je imao i američku zelenu kartu, što mu je omogućavalo da živi u Americi i dok je bio britanski ministar finansija, piše BBC.

Sunak je rođen 12. maja 1980. godine, u Sautemptonu, i potiče iz porodice pandžabskog i hinduističkog porekla iz istočne Afrike. Školovao se na Vančester koledžu, studirao u Oksfordu, a master studije završio u SAD - na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista.

Prema pisanju oxfordmail.co.uk, Sunak je "težak" 730 miliona funti. Ranije ove godine, Sunak je uvršten na Sandej Tajms listu bogataša, sa detaljima o najbogatijim ljudima u Velikoj Britaniji. Prema Gardijanu, to ga čini prvim političarem na prvoj liniji koji je imenovan u godišnjoj rang listi od njenog osnivanja 1989.

Isti medij izveštava da Sunak takođe poseduje portfelj od četiri nekretnine širom sveta, vredne više od 15 miliona funti.

Riši Sunak / Foto: Tanjug/AP

"Dete" Goldman Saksa

Riši Sunak, novi premijer Velike Britanije, nekada je bio i analitičar u Goldman Saksu. U američkoj banci je proveo oko tri godine, nakon čega je radio u jednom hedž fondu, potom je suosnivao drugi, a zatim se preselio u politiku.

Sunak je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Univerzitetu Oksford - što je diploma "poznata" za britanske političare. Dok je bio na univerzitetu, bio je predsednik investicionog društva univerziteta. Nakon što je diplomirao, Sunak je počeo da radi u Goldmanu u Londonu kao mlađi analitičar, gde je pokrivao američke akcije, uključujući železnicu i medije, izjavile su njegove bivše kolege za Fajnenšel tajms, a prenosi Biznis Insajder.

Izvori su pohvalno govorili o njemu i rekli za FT da su Sunakovi neposredni pretpostavljeni bili razočarani kada je napustio banku 2004. godine. Nakon toga je stekao MBA na Univerzitetu Stenford, a po završetku studija je radio u hedž fondu TCI, pre nego što je sa kolegom osnovao sopstveni – Theleme Partners (2009).

Sunak je takođe bio direktor u Catamaran Ventures, investicionoj firmi u vlasništvu njegove supruge Akšate Murti, a dao je ostavku pre nego što je postao poslanik 2015. godine.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)