Izjava prvog čoveka Feda digla bitkoin: Opet je iznad 24.000 dolara

Kripto-tržište dobro odreagovalo

Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Vrednost bitkoina nakratko je probila nivo od 24.000 dolara, a ukupna kapitalizacija kripto tržišta skočila je gotovo 4% nakon što je predsednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Džeroma Pauela naznačio da je inflacija počela da usporava  u najvećoj privredi sveta.

"Sada možemo reći, mislim da je po prvi put, da je proces dezinflacije započeo, vidimo to stvarno u cenama robe", rekao je Powell tokom brifinga za medije Saveznog odbora za otvoreno tržište nedugo nakon objave kamatne stope povećanje od 25 baznih bodova.

Čini se da su povećanje stope i Powellove primedbe dobro prošli na kripto tržištima, koja su trgovala uoči govora, ali su tržišna kapitalizacija porasla za više od 40 milijardi dolara u satima nakon objave.

Globalna kapitalizacija kripto tržišta sada iznosi 1,09 biliona dolara, što je porast od 3,88% u odnosu na prošli dan, prema najnovijim podacima Coinmarketcapa.

U međuvremenu, BTC je prvi put u 2023. preskočio nivo od 24 000 dolara, dosegnuvši 24 161,27 dolara prema Coinmarketcapu.

(Telegraf Biznis)