IKEA najavljuje korišćenje bio-lepka sa ciljem da smanji svoj klimatski otisak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako bi smanjila uticaj proizvodnje pločastih materijala na životnu sredinu, IKEA će zameniti lepkove napravljene na bazi fosilnih sirovina – bio-lepkovima

Foto: Promo/ IKEA

Danas, 5% klimatskog otiska celokupnog lanca vrednosti kompanije IKEA vezuje se za korišćenje lepka u pločastim materijalima. Cilj kompanije je da do 2030. godine smanji korišćenje fosilnih lepkova za 40% i povezanu emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 30%.

Na putu ka smanjenju uticaja koji ima na životnu sredinu, kompanija IKEA fokusirana je na pronalaženje novih rešenja za lepljenje, s obzirom da se najviše lepka koristi u proizvodnji pločastih materijala. Kao rezultat inovacije i višegodišnjeg ispitivanja, IKEA sada prelazi na biološke alternative kako bi smanjila korišćenje fosilnog lepka za 40% i uticaja koji lepak ima na klimu za 30%.

-Ovo je veliki i važan korak za kompaniju IKEA na kojem smo radili više od 10 godina. Ovo potvrđuje da postoji potreba za više lepkova sa mnogo manjim uticajem na životnu sredinu, i da male promene mogu imati veliki uticaj. Nadamo se da ćemo inspirisati i druge da urade isto - rekla je Venla Hemila (Venla Hemmilä), inženjerka za materijale i tehnologiju u kompaniji IKEA u Švedskoj.

Foto: Promo/ IKEA

Prelazak sa fosilnih lepkova na bio-lepkove će biti sproveden postepeno, a cilj je da do 2030. godine većina fabrika koje proizvode pločasti materijal u lancu snabdevanja kompanije IKEA koristi lepkove koji imaju manji uticaj na životnu sredinu. U gradu Kazlu Ruda, u Litvaniji, prva IKEA Industry fabrika sada koristi lepak koji je napravljen od tehničkog skroba iz kukuruza*, za masovnu proizvodnju. Ovo je rezultat desetogodišnjeg truda da se pronađe alternativa fosilnim lepkovima. Istovremeno, ispitivanja su u toku za više drugih vrsta lepkova.

-S obzirom na to da lepak u pločastim materijalima čini 5% uticaja koji celokupni lanac vrednosti kompanije IKEA ima na životnu sredinu, ovo čini veliku razliku i ključni korak ka doprinosu ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5°C. Zajedno sa povećanom upotrebom recikliranog drveta i sa težnjom ka stopostotnom korišćenju energije iz obnovljivih izvora u proizvodnji, ovo je važna prekretnica na našem putu da učinimo naše proizvode od drveta održivijim - rekao je Andreas Rangel Arens (Andreas Rangel Ahrens), direktor sektora za životnu sredinu Inter IKEA grupe.

Foto: Promo/ IKEA

Pronalaženje novih rešenja za lepkove jedan je od glavnih koraka ka daljem smanjenju uticaja koji proizvodnja ploča od iverice ima na klimu, zajedno sa težnjom ka 100% korišćenju energije iz obnovljivih izvora. Ovaj potez je u skladu sa sveukupnom ambicijom kompanije IKEA da do 2030. godine počne da koristi isključivo obnovljive materijale i materijale koji se mogu reciklirati. Kako bi u potpunosti omogućila prelazak na korišćenje bio-lepka, IKEA je nedavno pokrenula akcelerator program sa ciljem da isproba nova rešenja za lepkove sa eksternim partnerima.

*Tehnički skrob se dobija od industrijski gajenih biljaka odstranjenih iz lanca ishrane.

(Telegraf.rs/PR)