Komšije imaju novu zvezdu uvoza: Po vrednosti robe je pretekla čak i Ameriku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrednost američkog uvoza opala je za gotovo 44 odsto, a "zvezdu LNG-a" preuzela je afrička zemlja

Foto-ilustracija: Shutterstock

Hrvatska je u januaru ostvarila robnu razmenu od gotovo 145 miliona evra sa Mozambikom prenosi Poslovni dnevnik.

Kako se dalje navodi, reč je isključivo u uvozu robe, dok državna statistika nije evidentirala nikakve izvozne aktivnosti na tom tržištu.

Ono što je zanimljivo, do tog trenutka, ova afrička zemlja nije bila uvrštena ni u 87 glavnih izvozno-uvoznih tržišta, utoliko ova informacija ima na značaju. Po vrednosti uvoza u januaru, Mozambik je premašio čak i Sjedinjene Američke Države.

Naime, kako piše Poslovni.hr, u januaru je vrednost uvezene robe iz SAD-a bila na nivou od 123,7 miliona evra, dok su prošle godine Hrvati svedočili pravoj eksploziji uvoza iz te zemlje, zahvaljujući LNG-u, od preko 800 odsto.

Ipak, u godinu dana vrednost američkog uvoza opala je za gotovo 44 odsto, a "zvezdu LNG-a" preuzela je afrička zemlja.

Naime, krajem januara zabeležen je prvi istovar LNG tereta iz Mozambika, a to je ujedno i 53. pristajanje za plutajući terminal Krk LNG od početka njegovog rada.

Uvoz iz Mozambika premašuje, na primer, uvoz iz Kine ili Bosne i Hercegovine u januaru, kada je ukupan registrovan uvoz u Hrvatsku iznosio 2,99 milijardi evra.

Kada je reč o izvozu, u januaru je bio primetan zastoj prodaje u Italiji, glavnom tržištu za hrvatsku robu. Izvezeno je oko 197 miliona evra, što je samo 1,6 odsto više nego prošle godine.

Među ostalim glavnim tržištima primetan je snažan rast izvoza u Sloveniju, za skoro 28 odsto, a u Nemačku za 12 odsto, što je prosečna stopa rasta izvoza u prvom mesecu ove godine.

Vrednost izvoza u Nemačku premašila je 216 miliona evra, a u Sloveniji je dostigla 201 milion evra.

Kada je reč o plasmanu na mađarsko tržište, zabeležen je pad od 8,5 odsto, po prvi put nakon dve godine. Inače rast izvoza u ovu zemlju najviše se pripisivao izvozu sirove nafte, koja se više ne prerađuje u hrvatskim rafinerijama, a u proteklih godinu dana pogurao ga je i izvoz gasa.

Kada je reč o našoj zemlji, Hrvatska je u januaru izvezla robu u vrednosti od skoro 102 miliona evra, što je međugodišnji rast od 37 odsto.

Iz Srbije je u januaru uvezena roba u vrednosti od 87 miliona evra, a snažan rast od prošle godine (19 odsto) je usporen.

Ukupan izvoz u januaru iznosio je 1,68 milijardi evra.

(Telegraf Biznis)