Čak 11 odsto dece u EU nema novu odeću, dva para cipela, voće i knjige: Tužna statistika

Vreme čitanja: oko 1 min.

U deset EU zemalja je više od 50 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem patilo od materijalne deprivacije

Foto-ilustracija: Shutterstock

Čak 11 odsto dece patilo je od materijalne deprivacije, odnosno uskraćivanja tokom 2021. godine u zemljama EU, a ključni faktori su struktura domaćinstva i nivo obrazovanja roditelja, saopštio je danas Evrostat.

Kako je navedeno, u 2021. godini je 39 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem iskusilo materijalnu deprivaciju, dok je samo četiri odsto dece roditelja sa višim nivoom obrazovanja bilo u istoj situaciji.

U deset EU zemalja je više od 50 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem patilo od materijalne deprivacije, a najveći procenat dece u teškoj materijalnoj situaciji je zabeležen u Rumuniji (85 odsto), Bugarskoj (83 odsto) i Mađarskoj (78 odsto).

Najmanje dece iz domaćinstava sa niskim obrazovanjem je patilo od materijalne deprivacije u Poljskoj (9 odsto) i Nemačkoj i Estoniji (po 16 odsto). U domaćinstvima u kojima su roditelji imali više obrazovanje najveći udeo siromašne dece je zabeležen u Grčkoj (16 odsto), Bugarskoj (12 odsto) i na Kipru(10 odsto).

Najniži udeo dece koje pate od materijalne deprivacije u domaćinstvima sa tercijalnim obrazovanjem je zabeležen u Sloveniji (oko 0 odsto) i Češkoj, Švedskoj i Poljskoj (po 1 odsto).

Prema Eurostatu, materijalna deprivacija dece mlađe od 16 godina se određuje u odnosu na 17 kriterijuma, među kojima su posedovanje nove odeće, dva para cipela, pristupačnost svežeg voća i povrća na dnevnom nivou, pristupačnost knjiga ili školskih ekskurzija. Ako su zabeleženi nedostaci u najmanje 3 od 17 kriterijuma, smatra se da je dete materijalno deprivirano.

(Telegraf Biznis)