Žene će se izjednačiti sa muškarcima 2154. godine: Napredak u postizanju ravnopravnosti jenjava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napredak u postizanju globalne rodne ravnopravnosti jenjava

Foto: Shutterstock

U novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) procenjuje se da se žene neće izjednačiti sa muškarcima još 131 godinu. Drugim rečima, tek 2154. godine.

Prema "Izveštaju o globalnom rodnom jazu 2023", ukupni rodni jaz, merenje jednakosti u oblastima ekonomije, politike, zdravstva i obrazovanja, smanjen je za samo 0,3 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

- Mlaki napredak u približavanju muškarcima i pad u oblastima poput ekonomije ahtevaju hitnu akciju - napisala je Sadia Zahidi, generalni direktor WEF-a u izveštaju, prenosi CNN.

Poslednje godine su obeležene su velikim zastojima u pogledu rodnog pariteta na globalnom nivou, pri čemu je prethodni napredak poremećen uticajem pandemije na žene, ali i na devojčice koje su u procesu obrazovanja, a sve je propraćeno ekonomskom i geopolitičkom krizom - napisao je Zahidi.

- Danas, neki delovi sveta doživljavaju delimičan oporavak, dok drugi doživljavaju pogoršanje kako se nove krize razvijaju - objašnjava ona.

Indeks rodnog jaza meri rodni paritet u 146 zemalja i u četiri oblasti: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovna dostignuća, zdravlje i političko osnaživanje. Ukupni paritet se poboljšao za 4,1 odsto otkako je WEF pokrenuo indeks 2006. godine.

Dok izveštaj pokazuje napredak u oblastima obrazovnog postignuća i porast u kategorijama zdravlja i političkog osnaživanja, jaz u ekonomskom učešću pokazao je izvesnu regresiju.

- Oporavak od šoka i krize koja je usledila posle pandemije bio je spor i, do sada, nepotpun, a trenutni kontekst, zajedno sa tehnološkim i klimatskim promenama, rizikuje da izazove dalje nazadovanje u ekonomskom osnaživanju žena . Ne samo da milioni žena i devojaka gube ekonomski pristup i mogućnosti, već ovi preokreti takođe imaju široke posledice po globalnu ekonomiju - navodi se u izveštaju

WEF procenjuje da će za postizanje globalnog ekonomskog pariteta biti potrebno 169 godina, a za politički paritet 162 godine.

Samo devet zemalja smanjilo je najmanje 80 odsto svog jaza: Island, Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, Nikaragva, Namibija i Litvanija. Već 14. godinu, prema WEF-u, Island je rodno najravnopravnija zemlja jer je zatvorio 91,2 odsto svog jaza.

(Telegraf Biznis)