Jelo sa prženim kamenjem je novi hit: Proglašeno je najtvrđim na svetu, košta 2 evra i ovako se služi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo se pravi tako što se na kamenčiće prvo izlije čili ulje, zatim se začini sosom od belog luka, pa se prže sa još belog luka, đumbira i paprike naseckane na kockice

Foto: Shutterstock

Prozvano doslovno najtvrđim jelom na svetu, tradicionalni kineski stir-fraj koji se pravi sa kamenjem, ovih je dana postao veliki hit na lokalnim pijacama. Svi se sastojci kuvaju se uz kamenje, a jede se tako što se svaki kamen dobro obliže, kako bi se s njega skinuo sav sos, a zatim se kamenje, naravno, baca.

Recept navodno potiče iz pokrajine Hubei, a prvi su ovo jelo počeli konzumirati mornari koji su ostali bez namirnica kao što su riba i povrće, pa im je kamenje bilo dobar izvor minerala.

Jelo inače nosi ime "suodiu", što znači "poliži i baci", pa su brojni korisnici, nakon takvih dobijenih uputa, objavili video zapise u kojima uživaju upravo u ovom jelu.

Na kineskim se društvenim mrežama dele se fotografije i video zapisi pripreme samog jela, koje se uglavnom pravi tako da se na kamenčiće prvo izlije čili ulje, zatim se začini sosom od belog luka, pa se prže sa još belog luka, đumbira i paprike naseckane na kockice. Kamenje se poslužuje u malim kutijicama, a svaka košta otprilike 2 evra.

Kako piše CNN Travel, a prenosi Jutarnji list, jedan korisnik društvene mreže uličnog prodavca hrane pitao je da li mora da vrati kamenčiće nakon konzumacije.

- Ponesite ih kući kao suvenir - bio je njegov odgovor.

I dok deo publike ovo smatra prilično zabavnim i zanimljivim jelom, drugi deo zabrinut je za zdravlje onih koji ga konzumiraju. Smatraju kako lizanje kamenja nije higijenski i da može uništiti zube, a kao problem navode i rizik gutanja kamenčića.

(Telegraf Biznis)