Menadžer u fudbalskom klubu zaradi 1.200 evra mesečno, part-time konobar 500: Ovo su plate u Španiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Minimalac u Madridu je 1.000 evra...

Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, pa Španija - tim redom se "kreću" najveće ekonomije u Evropi, na osnovu stanja njihovih BDP-a iz 2022. godine.

Otprilike tako nekako se "kreću" i plate stanovnika ovih država, uzimajući u obzir prosek.

Zanimljivo je, recimo, da marketing menadžer - zaposlen u jednom španskom klubu, u manjem gradu, mesečno zaradi tek 1.200 evra, što za Španiju nije velika plata.

S druge strane, jedna devojku koju su anketirali na ulici radi kao konsultant u oblasti HR-a, i ona mesečno zaradi 1.700 evra neto; ekonomista zaposlen u bankarskom sektoru mesečno "uzme" 3.000 evra.

Freelance novinar u Španiji, razumljivo, ne može da odredi tačnu cifru svoje zarade, jer ona zavisi od broja projekata i obima posla u tom mesecu.

Intervjuisani biznismen nije otkrio čime se bavi, ali je rekao da mesečno zaradi oko 4.000 evra, što potvrđuje činjenicu da se ulazak u preduzetničke vode, ipak, isplati.

Iako je opšte poznato da u svetu, kao i kod nas, konobari mahom "žive od napojnica", pomalo začuđuje podatak da konobar zaposlen 30 sati nedeljno zaradi tek 500-600 evra.

Inženjeri, u proseku, zarade 2.000 evra mesečno, za uzrast oko 30 godina starosti. Dakle, sve su šanse da vam plata vremenom raste, uz bolji plasman u firmi, napredovanje, iskustvo...

Inače, gorepomenuta novinarka koja radi samostalno, kaže da bi minimalna zarada u Madridu, da biste bili "na ivici", a ne ispod nje - trebalo da bude 1.200 evra. Trenutno je, kako kaže, 1.000 evra.

- Hiljadu evra je malo, ali ima ljudi koji rade za taj novac. Najviše ima pripadnika srednje klase, a srednja klasa u ovom vremenu pati - kaže ona.

(Telegraf Biznis)